Subota, 10 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKinoa – super namirnica koju hitno treba uvesti u ishranu

Kinoa – super namirnica koju hitno treba uvesti u ishranu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kinoa vodi poreklo iz Južne Amerike i tretira se kao super hrana već hiljadama godina. Civilizacija Inka je kinou nazivala majkom svih žitarica.

Kinoa je se često svrstava u žitarice, ali ona zaista to nije. Ova biljka pripada grupi pseudo žitarica zbog svojih nutritivnih vrijednosti, načina pripreme i konzumacije koji se podudaraju sa karakteristikama žitarica. Međutim, kinoa pripada porodici trava, a u ovoj porodici nalaze se još i biljke poput blitve, cvkekla i spanać. Ukoliko želite da što bolje razumete kinou prije svega se morate informisati o njenoj nutritivnoj vrijednosti i ispravnim načinima prpreme ove zdrave trave koja može donijeti izuzetne benefite ukoliko je uvrstite u svoj način ishrane.

Kako izgleda biljka?

Biljka kinoe može da naraste i do 2 metra, sastoji se od crveno zelenih listova i cvjetova koji formiraju grozdove. Iz cvjetova se dobijaju sjemenke koje su kada biljka sazri zapravo osnovni produkt. Sjemenke dolaze u različitim bojama, a najčešće su žute, međutim postoje i narandžaste, roze, crvene, crne i ljubičaste sorte kinoe.

Nutritivne vrijednosti

Kinoa je super hrana koja je bogata minerialima, mastima i proteinima. Porcija kuvane kinoe od 100 grama, sadrži oko 6,07 grama masti, a samo 0.8 g odnosi se na zasićene masne kiseline. U 100 g sirove kinoe može se naći 14.2 g proteina. Ova biljka bogata je aminokiselinama i u njoj se može naći svih devet osnovnih aminokiselina, među kojima se posebno izdvajaju lizin, metionin i cistein. Lizin je važan sastojak za rast i oporavak tkiva, metionin je zadužen za sintezu proteina dok cistein učestvuje u enzimskim reakcijama.

Pročitajte: Koje biljke mogu da zamijene meso?

Kako se priprema kinoa?

Kuvanje kinoe podrazumijeva jednostavan proces koji ne traje dugo. Prvi korak se odnosi na pranje zrnevlja kinoe a predlog je da se ono opere pod tekućom vodom veoma temeljno. Zatim u čistu šerpu sipajte zrnevlje kinou i dodajte vodu. Važno je da odnos između vode i kinoe u šerpi bude 2:1. Koliko se dugo kuva kinoa zavisi najviše od jačine ringli i temeperature koja je podešena na njima, ali optimalno vrijeme kuvanja ove namirnice iznosi 15 do 20 minuta na slaboj vatri. Zrnevlje se tokom kuvanja povećava i do četiri puta pa je neophodno imati na umu ovu činjecu tokom izbora šerpe.

Benefiti po zdravlje

Konzumiranje kinoe se često preporučuje pacijentima sa najrazličitijim zdravstvenim tegobama s obzirom na sve korisne sastojke koje ova namirnica sadrži. Dodavanje kinoe ishrani može pozitivno da utiče na regulisanje holesterola i tjelesne težine, kao i na kontrolisanje krvnog pritiska. Takođe je konzumiranje kinoe može da dovodi do smanjenja rizika od dijabetesa.

Preporuka za osobe koje pate od povišenog holesterola je da smanje unos životinjskih proteina, a kinoa je idealan zamjenik za ovu vrstu proteina. Još jedna pozitivna osobina kinoe je što sadrži visoku koncetraciju vlakana koji pomiješani sa žučnom kiselinom luče materije koje utiču na snižavanje lošeg holesterola. Ova namirnica bogata je kalijumom, a ovaj element izuzetno pozitivno utiče na krvni pritisak. Upravo postojanje kalijuma u organizmu održava zdravu ravnotežu natrijuma u njemu, a čim je ovaj balans uspostavljen dolazi do smanjivanja krvnog pritiska. Visok nivo proteina i vlakana koje kinoa sadži našem tijelu daju dovoljno energije, ali i održavaju utisak sitosti pa na taj način sprječavaju nalete gladi koji su česti – posebno prilikom dijete. Veliki broj vlakana koji kinoa sadrži ima još jednu veoma bitnu ulogu koja se odnosi na regulaciju probave. Za kontrolu šećera u krvi takođe su zadužena vlakna koja sadrži kinoa.

Dijeta sa kinoom

Prijedlog nutricionista je da u svoj dijetalni meni uvrstite integralnu kinou ukoliko želite da vidite rezultate pravilne ishrane. Ova namirnica je posebno interesantna jer se priprema veoma jednostavno i brzo, a možete je koristiti tokom trajanje cijele dijete. Za pripremu integralne kinoe potrebno je izdvojiti svega 20 do 30 minuta, a benefiti se odnose na ogromnu količinu energije koju ova namirnica daje organizmu i produženi osećaj sitosti koji je uvijek važan faktor tokom svake dijete. Da bi upotreba kinoe u ishrani imala povoljan uticaj na vaše zdravlje i proces mršavljenja važno je i znati na koji način da iskoritite ovu namirnicu i kojim receptima da je dodate kao ključni sastojak.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI