Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKesten liječi čak 13 bolesti: Plod koji čuva srce i bubrege, pun...

Kesten liječi čak 13 bolesti: Plod koji čuva srce i bubrege, pun magnezijuma i vitamina C!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sezona opadanja lišća donosi nam plod koji je veoma zdrav i vrijedan kada su u pitanju hranljive materije, minerali i vitamini. S jeseni, kesten postaje jedna od najčešćih poslastica i sastojaka jela.

Kao i drugi orašasti plodovi, i kesten sadrži masti, ali u puno manjoj količini. Ne goji i sadrži vitamine koji će odlično delovati na organizam. Zdrava količina kestena na dan, kako biste mogli da dobijete sva njegova pozitivna svojstva, jeste 85 grama.

Hranljiva svojstva kestena

Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Sadrži i vitamin C, što ga čini posebnim orašastim plodom. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

Plod kestena bogat je folatima, što je inače karakteristika zelenog lisnatog povrća. U njemu ćete osim vitamina C pronaći i vitamine B1, B2 i B6 i folnu kiselinu.Ona je zaslužna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i za sintezu DNK. Ovo je hrana dobra za trudnice, jer sprječava pojavu anomalija kod fetusa.

Jedući kestenje, u organizam ćete unijeti i važne materije poputvlakana, magnezijuma, bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, cinka i kalijuma.

Unosom kestena, vlakna će pomoći da se smanji nivo holesterola. Od kestena može da se pravi i brašno i pire, jer je, kao i lješnik i badem, bez glutena. S druge strane, ima veći procenatskroba, zbog čega je sličniji krompiru i kukuruzu.

Kesten kao lijek
Ovaj plod možete da jedete skuvan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osetićete njegov zanimljiv ukus i dobiti sve nutritivne vrijednosti.

Čaj od kestena
Kestenje je poznato po tome što pomaže kod probavnih i bubrežnih tegoba. Čaj od kestena pomaže kod simptoma astme i bronhitisa.

Divlji kesten za vene
Bitno je znati razlikovati divlji od domaćeg kestena, jer divlji nije za jelo. Bez obzira na to, od njega se prave razne tinkture i kreme, jer je i on veoma lekovit. Divlji kesten kao lek koristi se kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemoroida, bolnih menstruacija i uvećane prostate.

Kesten čuva srce
U kestenu se nalazi visok nivo mono-nezasićenih masti, kao što su oleinska i palmitinska. One štite kardiovaskularni sistem i pomoći će, uz vlakna u kestenu, da se snizi nivo holesterola.

Izbacuje višak vode
Kesten ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma, pa time pomaže kod bubrežnih i želudačnih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz crijeva, kao i vode.

Djeluje protivupalno
Zbog svojih protivupalnih svojstava, kesten je idealna namirnica za ljude koji pate od artritisa i reume.

Izvor: still.kurir.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI