Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKARDAMON - Uzgajajte jedan od najskupljih začina u svom domaćinstvu

KARDAMON – Uzgajajte jedan od najskupljih začina u svom domaćinstvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kardamon, takođe poznat kao Elattaria cardamomun, je jedan od najskupljih svjetskih začina odmah iza šafrana i vanilije. Izvorno raste u Ghat planinama na jugozapadu Indije.

Potrebna mu je prosječna temperatura od najmanje 35 stepeni Celzijusa kako bi napredovao, pa je izdržljiv i uspijeva u sunčanim klimatskim zonama od 17-e do 23-će i u zoni 26. Jedan posađeni kardamon neće dati dovoljno mahuna da biste imali bogati usjev začina, ali biljka je zanimljiva i predstavlja izazov za one koji vole vrtlarske pustolovine.

Postupak:

 1. Pripremite svježe sjemenke kardamona za sijanje. Operite sjemenke u mlakoj vodi kako bi uklonili sluz. Sjemenke ostavite da se osuše u hladu.
 2. Stavite sjemenke u staklenu teglu, zatim je položite u posudu napunjenu hladnom vodom. Voda bi trebala dosezati pola tegle. Neka tako odstoji nekoliko minuta dok staklo me postane hladno na dodir.
 3. Polako ulijte 2,5 % azotne kiseline preko kardamon sjemenki. Treba da pokriva svu površinu sjemenki. Promiješajte sjemenke sa kašikom. Nakon dvije minute miješanja, procijedite azotnu kiselinu iz tegle kroz cjediljku.
 4. Stavite čistu cjediljku u sudoperu pa potom stavite sjemenke u cjediljku. Isperite kardamom sjemenke pod tekućim mlazom vode. Prebacite sjemenke u činiju mlake vode da se natapaju preko noći kako bi ‘razbili’ tvrdu opnu kardamon sjemenke.
 5. Izaberite mjesto u bašti gdje ćete posaditi vaše kardamon sjemenke. Kardamon voli vlažno tlo koje rijetko presušuje, pa najbolje napreduje u blagoj hladovini.
 6. Posadite kardamon sjemenke direkto u baštu nakon što prođe opasnost od mraza. Posadite kardamon otprilike na 1,5 do 2,5cm dubine. Napravite 4 do 6 redova.
 7. Pokrijte kardamon sjemenke sa tankim slojem zemlje pa preko toga rasprostrite tanak sloj grančica. Pokrijte grančice sa slamom ili travom. Zalivajte dok zemlja ne postane navlažena.
 8. Pratite isklijavanje. Uobičajeno je da isklija između 20 i 25 dana, ali to može potrajati i do 40 dana. Kada dođe do klijanja, uklonite većinu grančica, ostavljajući samo tanak sloj oko sadnica. Osigurajte da sadnice budu natkrivene hladom kako bi bile zaštićene od jakog sunca.

Potreban pribor:

 • tegla
 • posuda
 • 2.5% azotne kiseline
 • kašika
 • 2 cjediljke
 • lopatica
 • grančice, slama i trava

Savjet:

Posadite svježi kardamon što prije je moguće kako bi povećali brzinu klijanja. Za sušenje sjemenki najbolje da koristite papir koji se koristi za pečenje keksa i sličnih stvari za pećnicu pošto se sjemenke ne lijepe za takvu vrstu papira (ovo vrijedi generalno za sve sjemenke, ne samo za kardamon).

Upozorenje:

Kardamon sjemena kupljena u prodavnici najvjerovatnije nisu dovoljno svježa kako bi ih mogli upotrebljavati za isklijavanje, ali svakako vrijedi pokušati.

Izvor: herbanictinkture.com

PROČITAJTE:

STEVIJA – Evo kako da sami uzgojite najpopularniju zamjenu za šećer

JAPANSKA JABUKA – Evo kako da je uzgojite u svome dvorištu

Kako da uzgojite KURKUMU u saksiji ili bašti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI