Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKalibrahoja : Postaje novi "BUM" u vrtlarstvu kao novi „cvjetni prekrivač“

Kalibrahoja : Postaje novi “BUM” u vrtlarstvu kao novi „cvjetni prekrivač“

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Calibrachoa je vrsta jednogodišnjeg cvijeća koja u 21.stoljeću u vrtlarstvu postaje „bum“ kao novi „cvjetni prekrivač“ za viseće košare, ukrasne posude na prozorima,balkonima i terasama.

Kao pripadnik porodice Solanaceae srodnik je paradajza, krompira i patlidžana, ali i petunije. Po zvonaston cvijetu je nalik petuniji i zovu je mini petunija. Međutim, Calibrachoa je drugi rod, ima sitnije cvjetove (do 2,5 cm) i više cvjetova od bilo koje petunije, a i otpornija je na vrućine, piše Savjetodavna služba.

Calibrachoa proizvodi malo sjemena koje je većinom sterilno. Razmnožava se reznicama koje dobavljači isporučuju većinom neožiljene. Za ožiljavanje treba 20-25 dana. Fitohormon za ožiljavanje se može koristiti, ali ne prevelike koncentracije – 0,1% IBA. Treba i duže zamagljivanje kod ožiljavanja od ostalih cvjetnica –petunije, bacope i verbene.

Presađivanje, potreban prostor i vrijeme do plasmana na tržnice:
– u lončić promjera 10 cm sa 1 biljkom ukorijenjena kalibrahoja dolazi za 5 tjedana – 30-50 lončića/m²
– u lončić promjera 15 cm sa 1 biljkom ukorijenjena kalibrahoja dolazi za 8 nedelja
– u viseću košaru promjera 25 cm sa 3 biljke kalibrahoja dolazi za 8-9 nedelja– objesiti na gornjoj etaži na žicu da se iskoristi prostor

Supstrat: pH=5-5,5 treset za presađivanje za petunije. Ukoliko je voda za zalijevanje bogata kalcijem ili pH viši od 5.8, može doći do žutila biljaka uslijed neusvajanja i manjka željeza.
Đubrenje: Calibrachoa zahtijeva dosta hranjiva. Sa prihranom se počinje 2 tjedna nakon presađivanja. Biljci treba osigurati dovoljno željeza.

1. mjesec uzgoja grijanje na 20⁰C i danju i noću; dalje grijanje na 17⁰C; Kada biljka počne popunjavati rubove posude početi snižavati jutarnju temperaturu od 5-10 sati na 10-12⁰C. Kada se koristi ova metoda ne treba ni jedan retardant rasta.

Osjetljiva je na previše vlage. Višak vode uzrokuje probleme sa gljivičnim bolestima u tlu Pythium i Rhizoctonia koje uništavaju korijen. Zalijeva se kad se primijeti isušivanje na površini. Treba održavati stalnu, ali umjerenu vlažnost tla odnosno supstrata.

Treba mnogo svjetla. Sjena odgađa cvatnju i zaustavlja rast što znači da je svjetlo najbolji regulator rasta. Zasjenjuje se samo kod primjene retardanta rasta ili primjene hemijskih zaštitnih sredstava.Većina novostvorenih Calibrachoa su biljke neutralne na dužinu dana i za uzgoj ne trebaju dopunsko svjetlo.

Pinciranje se radi kod razmnožavanja i nedelju dana nakon sadnje kada grane dosegnu oko 3 cm. Ukoliko Calibrachoa raste u visećim posudama i ne grana se lijepo, pinciranje treba ponoviti još jednom otprilike mjesec dana prije prodaje

Regulatori rasta se mogu koristiti za oblikovanje biljke – pospješivanje grananja, ali većina varijeteta ima prirodno grmolik, kompaktan rast. U svijetu se kao retardanti rasta koji sprečavaju izduživanje koriste daminozide (B-nine) ili paclobutrazol (Bonzi) i ethephon (Ethrel). Retardant rasta smanjuje izduživanje kod prevelike temperaturne razlike dan-noć.
Dovoljno svjetla, metoda „hladnog jutra“, uz više „sušno“ zalijevanje i više koncentracije gnojiva garancija su proizvodnje kvalitetne dobro razgranate Calibrachoa lončanice.

Previše zalijevanja šteti kalibrahoji jer uzrokuje propadanje osjetljivog korijena od uzročnika bolesti u tlu, biljka žuti. Problem može biti i napad lisnih uši i tripsa.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI