Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKalemljenje okuliranjem - Da li je ovo najbolji izbor za kalemljenje voća?

Kalemljenje okuliranjem – Da li je ovo najbolji izbor za kalemljenje voća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje okuliranjem je najbolji, najracionalniji, brz i najčešće korišćen način kalemljenja.

Prednosti okuliranja u odnosu na druge načine kalemljenja su sljedeće:

  • najveći procenat prijema, preko 95%,
  • dobijene sadnice su prave i ujednačenog kvaliteta,
  • rane na podlozi su minimalne,
  • ne koristi se kalemarski vosak
  • u slučaju ako prijem ne uspije moguće je ponoviti kalemljenje odmah ili u toku naredne godine.

Neposredno prije kalemljenja treba probati da li se kora podloge odvaja. Na osnovu broja podloga planirati broj kalem grančica odnosno pupoljaka po sortama, potreban broj kalemara, pomoćnih radnika, potreban pribor i pomoćni materijal. Obezbjeđivanje i dopremanje kalem grančica treba da bude brzo i postepeno. Čistota sorte kalem grančica mora da je ispunjena i one se moraju čuvati u vlažnoj sredini na niskoj temperaturi. Kalemljenje se vrši u propisanim rokovima.

Pročitajte: Kalemljenje jorgovana okuliranjem

Kalemljenje okuliranjem je dobar izbor

Broj kalemara utvrđuje se na osnovu broja podloga za kalemljenje, računajući pri tome da je dnevni učinak jednog kalemara 800-1000 podloga. Za pomoć pri kalemljenju (davanje kalem grančica, kvašenje kalem grančica, donošenje veziva, vode i itd.) treba obezbijediti jednog radnika na deset kalemara. Za vrijeme kalemljenja svaki red obilježiti etiketom na kojoj mora da bude napisano koja je vrsta, sorta, podloga broj reda, broj okalemljenih podloga i ime kalemara.

Kalem grančice moraju da budu zrele, zdrave i svježe. Ako su duže transportovane prije kalemljenja treba ih potopiti u vodu nekoliko sati. One se skidaju u jutarnjim časovima samo sa stabala koja su umatičena.

Odmah treba odstraniti lišće, tako da ostane 1/3 lisne drške. Bazalni dio kalem grančice sa nedovoljno razvijenim pupoljcima, kao i i nedozreli vrh odstranjuju se.

Očišćene i pripremljene kalem grančice vezuju se u snopiće, etiketiraju, umotavaju u vlažne krpe i čuvaju u hladnoj prostoriji do kalemljenja. Okuliranje na spavajući pupoljak treba obaviti u periodu od kraja jula do polovine septembra.

Pročitajte: Kalemljenje smokve

Visina kalemljenja je na 10-15 cm iznad zemlje, ako nije drugačije planirano. U poslednje vreme okuliranje jabuke obavlja se često na 25-30 cm iznad zemlje. Krušku na posredniku treba kalemiti na 10-15 sm iznad dunje. Pri kalemljenju okuliranjem pupoljak se skida oštrim i čistim kalemarskim nožem.

Veličina skinutog pupoljka sa korom treba da bude 2-3 cm i to 0,5-1 cm iznad pupoljka i 1,5-2 sm ispod pupoljka. Preporučuje se da skinuti pupoljak ima vrlo malo drveta. Pupoljak se onda brzo uvlači u već pripremljeni urez na podlozi, malo pritisne prstom i potom vezuje.

Vezivanje mora da obezbijedi da cijeli pupoljak dobro prilegne uz podlogu. Ono počinje iznad pupoljka, ide ispod pupoljka i poslije 4-5 omotavanja podvije se vezivo ispod posljednjeg omotavanja i zategne se. Vezivanje mora da ima spiralan tok. Za deblje podloge treba uzimati pupoljke sa kalem grančice u umjereno vlažnim krpama.

Pročitajte: Šta je kalemljenje i njegova podjela?

Kalemljenje okuliranjem

Kalemar ne smije da uzima kalem grančice iz snopova, već mu ih donosi pomoćni radnik i on mora da ima čistu krpu za brisanje kalemarskog noža. Orijentacioni redosled pri kalemljenju pojedinih voćaka okuliranjem na spavajući pupoljak bio bi sljedeći:

šljiva i kajsija na šljivi,
orah na sijancu oraha,
kruška na sijancu kruške,
trešnja i višnja na sijancu trešnje,
kajsija na kajsiji, kruška na dunji,
dunja i mušmula na dunji,
jabuka na vegetativnim podlogama,
breskva na sijancu vinogradarske breskve,
badem na sijancu badema,
šljiva na sijancu džanarike,
jabuka na sijancu jabuke,
trešnja i višnja na sijancu magrive.

Autor: Mr Nebojša Mladenović, dipl. ing.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI