Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKalcizacija u zimu, bolji prinosi na ljeto

Kalcizacija u zimu, bolji prinosi na ljeto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niske temperature će stvoriti uslove da se obavi kalcizacija u zimu. Tako ćete pomoći da zemljište bude dobre pH vrijednosti i da biljke imaju povoljne uslove za rast i razvoj u proljeće, poslije sjetve.

U jesen uzorana zimska brazda pospješuje usvajanje zimskih padavina kiše i snijega. Oranjem zemljište postaje rastresito, što potpomaže razgradnju organske materije, a to dovodi do oslobađanja hraniva i do bolje biološke aktivacije. Osnovni preduslov za kvalitetno izvođenje dubokog oranja je povoljno stanje vlažnosti zemljišta. Od poljoprivrednika se traži primjereno korišćenje mehanizacije na način da se mehanizacija ne koristi na poljoprivrednim površinama ako je zemljište zabareno, poplavljeno ili prekriveno snijegom.

Pročitajte: Voćnjak bez plodova – Zašto?

Međutim, sada je odličan period i za primjenu kalcizacije zemljišta uz primjenu organskog djubriva jer su prinosi ove godine bili visoki, a visoki prinosi iznijeli su i mnogo hraniva iz zemljišta.

Zbog otežane mehaničke obrade kalcizaciju je idealno obaviti po suvom vremenu (u ljetnjim mjesecima) i po smrznutom (kalcizacija zimi).

Obavezno prije obrade zemljišta jer se treba dobro pomiješati sa dubljim slojevima – kiselost je uvijek više izraženija u dubljim slojevima pogotovo na nižim područjima, odnosno zemljištima teže propustljivosti.

Pročitajte: JESENJA SADNJA VOĆAKA – Razmak sadnje za svaku voćnu kulturu

Kalcizacija u zimu

Zimska kalcizacija ima mnoge prednosti:
• ako se obavi prije jesenjeg oranja, dolazi do neutralizacije kiselosti zemljišta u dubljim slojevima
• ako se primjeni po smrznutom zemljištu, biće lakša mehanička obrada
• kalcizacija u ovom periodu (šest mjeseci prije sjetve ili sadnje) imaće veći efekt kod naredne kulture jer će se pH podići
• nadoknadjuju se hraniva (Ca i Mg) iznešena prinosom.

U rano proljeće, čim se steknu uslovi i stanje zemljišta to omogući, treba zimsku brazdu zatvoriti drljačom kako bi prekidanjem kapilarnog toka se sprečilo isparavanje vlage nakupljene tokom zime. Proljetni vjetrovi doprinose bržem gubitku vlage iz otvorenih brazda. Zatvaranjem brazdi na površini stvara se izolacioni sloj, zemljište se brže zagrijava i suši, a vlaga se čuva u dubljim slojevima.

Važnost zimske brazde i kalcizacije – autor Lazović – Đoković Nada

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI