Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPoljoprivrednici na mukama - zasijati njive ili dići ruke od svega

Poljoprivrednici na mukama – zasijati njive ili dići ruke od svega

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dobavljači ne znaju kako da se ponašaju, nisu sigurni kome će prodati skupo vještačko đubrivo.

Semberski poljoprivrednici ovih dana razmišljaju o tome kakav potez da povuku – da obrade i zasiju svoje njive pšenicom ili da definitivno dignu ruke od poljoprivredne proizvodnje.

Vrtoglava poskupljenja repromaterijala ovih dana ponovo ih stavljaju na velike muke, kažu u Gradskom odjeljenju za poljoprivredu.

Skočila i cijena goriva za jesenju sjetvu.

Sreten Vučković, koji je na čelu ovog bijeljinskog odjeljenja, kazao je da se u pitanje dovodi kompletna poljoprivredna proizvodnja, jer se rastu cijena repromaterijala ne nazire kraj.

– Dobavljači repromaterijala ne znaju kako da se ponašaju. Najavljeno je da bi vještačko đubrivo „urea“ moglo poskupjeti i do pet puta u odnosu na prošlogodišnju cijenu. U tom slučaju, ni dobavljači nisu sigurni kome bi prodali tako skupo vještačko đubrivo. Poskupjela je i sjemenska pšenica. Novosadske sorte su s 80 KM poskupjele na 103 do 107 KM, dok se inozemne sorte pšenice već sada prodaju po cijeni od 115 do 120 KM – naveo je Vučković.

U međuvremenu je skočila i cijena goriva za jesenju sjetvu.

Podbačaj roda kukuruza zbog suše

– Bilježimo i podbačaj roda kukuruza zbog suše. Ne vjerujem da će prinos biti viši od 4,5 tona po hektaru, a nekada smo bilježili rekorde od devet i više tona po hektaru. Mi smo u ovoj godini zabilježili odličan prinos pšenice od šest tona po hektaru. Međutim, ukoliko poljoprivrednici ne zasiju deklarirano sjeme i ne primijene agrotehničke mjere, plašim se da će naredna žetva pšenice biti „mršava“ – istakao je Vučković.

Pokrenuta je i inicijativa prema resornom ministarstvu i Vladi RS da se poticaj za pšenicu poveća sa sadašnjih 300 na 400 KM po hektaru. Na potezu je resorno ministarstvo, koje treba analizirati novonastalu situaciju i donijeti odgovarajuće mjere zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Izvoravaz.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI