Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako tretirati sjeme da bi imali bujnu lucerku tokom godine

Kako tretirati sjeme da bi imali bujnu lucerku tokom godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjeme treba pripremiti za sjetvu i inokulacija sjemena lucerke pomaže da se sjeme dobro “primi”, sačuva od štetočina i da dobijete zdravu biljku koju ćete uzgajati narednih 5 godina i koja će Vam davati velike količine zelene ili suve mase. Vrijedi uložiti malo više da biste dobili kvalitet i zadovoljne životinje na gazdinstvu.

Za inokulaciju sjemena lucerke koriste se u osnovi dvije vrste preparata. Prva grupa su takozvani vlažni preparati a druga su preparati u suvoj formi.

I jedni i drugi se dobijaju složenim postupcima koji su višefazni. Njihova komercijalna imena su različita ali im je uloga jedinstvena – unošenje efektivnih sojeva kvržičnih bakterija koje učestvuju u procesu azotofiksacije.

Vlažni preparati – inokulacija sjemena lucerke

U takozvane vlažne preparate ubrajaju se preparati koji obično imaju glinene ili nosače na bazi treseta na koje se izuzetno pažljivo, prije svega u sterilnim uslovima nanose kvržične bakterije. Kao alternativa tresetu i glini, posljednjih godina se često koriste uljani nosači. Prednost treseta koji se kod nas najčešće koristi jeste domaće porijeklo u dovoljnim količinama, niska je cijena materijala, posjeduje visoku vlažnost, lako se lijepi na sjeme, liepo prijanja.

Vlažni preparati se nanose na sjeme direktno prilikom upotrebe sjemena za sjetvu, i to u tečnom ili polutečnom stanju.

Suvi preparati – inokulacija sjemena lucerke

Sto se tiče preparata u suvoj formi, mogu biti granulirani ili zamrznuti. Podsjećaju na granulirana mineralna djubriva ako su u suvoj formi. Ukoliko su zamrznuti, pakuju se u odgovarajuće kontejnere. I jedni i drugi se direktno dopremaju na njive gde se planira primjena. Oni se direktno unose u zemljište bez da se ostvari kontakt sa sjemenom.

Pored svega navedenog, danas se koriste i bakterijski preparati korišćenjem sistema za navodnjavanje. Ovakvi preparati su u tečnom stanju i prskalicama ili cjevima se unose u zemljište.

Pročitajte:

Sumpor je nužan za dobar prinos kultura

 

 

Izvor: PSSS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI