Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako spriječiti pucanje plodova paradajza

Kako spriječiti pucanje plodova paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz puca zbog fluktuacije u količini vode koju prima, a postavlja se pitanje šta se može učiniti kako bi se smanjila ili spriječila ova pojava.

Kada paradajz raste u uslovima suše ili se malo zaliva, jaka kiša ili kišni period može da uzrokuje da unutrašnjost paradajza raste brže od spoljne kože, što rezultira pucanjem paradajza.

Paradajz može da puca na dva različita načina: vertikalno pucanje kada se brazda proteže od vrha do dna ploda; i koncentrično pucanje koje se često pojavljuje na vrhu ploda, formirajući pukotine. Iako oba oblika pucanja mogu da dozvole štetočinama i bolestima da uđu u plod i podstaknu truljenje, koncentrično pucanje ponekad nije tako ozbiljan problem. Ukoliko pucanje nije otkrilo unutrašnjost ploda, već se biljka sama zalIJečila i ostali su joj, praktično, ožiljci, možete da dozvolite da ostane na biljci i sazri.

Pucanje paradajza i preventivne mJere

Pucanje paradajza ne može uvIJek da se sprIJeči; ukoliko imamo dug period kiša ili pljusak koji za nekoliko sati stručio mnogo vode – to može da dovede do pucanja paradajza bez obzira na to šta ste preduzeli. Međutim, možete da smanjite vJerovatnoću da će se to desiti.

 1. Zalivajte paradajz redovno i duboko
  Paradajz je osetljiv na nedostatak vode posebno tokom cvjetanja i plodonošenja. Neko pravilo je da se zaliva na svakih 5-7 dana. Međutim, to treba prilagoditi situacijama. Na primJer, ako je vreme suvo, siguran znak dehidracije paradajza je opušteno lišće. Za zalivanje odraslih biljaka potrebno je minimum 10 litara vode po biljci.

Zalivajte paradajz po bazi biljke (neposredno iznad korijena), nikako po listovima, kako biste izbJegli pojavu patogena, odnosno, bolesti. Redovno i duboko zalivanje će da smanji uticaj iznenadne jake kiše, jer biljke neće pretrpeti šok od prekomerne vode nakon stalnih sušnih uslova, što uzrokuje pucanje plodova paradajza. Najidealnije bi bilo imati sistem kap po kap, jer će zemlja stalno biti vlažna i nikakva vrućina neće biti toliko strašna.

 1. Obezbedite dobru drenažu
  Dobro drenirano tlo je jako važno. Posle svakog zalivanja preporuka je da se zemlja plitko okopa.
 2. Malčiranje
  Paradajzu treba obezbediti oko 5 cm organskog malča, poput slame. On pomaže da se održi konstantni nivo vlage u tlu.
 3. Sadnja otpornih sorti
  Postoje sorte paradajza koje su manje ili više otporne. Možete potražiti sorte koje su otporne na pucanje ploda. Mnoge hibridne vrste nude, ne samo visoku produktivnost i otpornost na bolesti, već su i manje sklone pucanju plodova.
 4. Rana berba
  Ukoliko je nepovoljna godina za paradajz, plodovi su skoro zreli, a očekuje se velika kiša, najbolje je da se obere paradajz pre najavljene velike kiše. Ako je počeo da menja boju, plod će da dovrši proces zrenja samostalno i nakon berbe.

Šta učiniti ako je paradajz već pukao

Ako je paradajz već pukao, važno je da se ubere što je prije moguće. Ispucali plodovi su mnogo podložniji patogenima i oštećenjima insekata. Ukoliko nema tragova insekata i truleži, ne miriše „na kiselo“, nije mekan plod i ne curi možete ga slobodno konzumirati. Trebalo bi odmah da se pripremi za kozumaciju.

Izvor: North Carolina Cooperative Extension / agrosaveti.rs

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI