Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako spriječiti bolest plodova poslije berbe

Kako spriječiti bolest plodova poslije berbe

U najvećem broju slučajeva razvoj simptoma oboljenja plodova poslije berbe je posljedica latentnih infekcija u toku vegetacije, od momenta berbe do krajnjeg korisnika i zdravi plodovi koštičavih voćaka mogu da budu zaraženi vrstom M. fructicola.

Do ostvarenja infekcije dolazi ako su ispunjena dva uslova: da patogen uspije da dospije u kontakt sa plodovima i da su uslovi sredine (vlaga i toplota) povoljni za ostvarenje infekcije. U skladu sa tim, potrebno je preduzeti mjere koje će, ili onemogućiti dospijevanje patogena do plodova, ili onemogućiti ostvarenje infekcije kreiranjem nepovoljnih uslova odnosno čuvanjem plodova na niskim temperaturama. Treba napomenuti da povređivanje plodova dodatno olakšava infekcioni proces, pa i o tome treba voditi računa.

Pročitajte: Kako sačuvati plodove voća u svježem stanju?

Od mjera za sprečavanje širenja patogena poslije berbe najvažnije su sljedeće:

• Proces berbe, transporta i skladištenja treba da bude strogo kontrolisan, a radnici obučeni za sve operacije koje obavljaju.
• Skladište i prostor na ulazu i oko skladišta treba da bude detaljno očišćen od svih trulih ostataka plodova koji mogu da budu značajan izvor zaraze jer na njima patogen preživljava neuporedivo duže nego na inertnim površinama. Pranje i dezinfekciju skladišta, transportnih sredstava, kontejnera i druge ambalaže treba obaviti sredstvima koja su definisana za tu namjenu.
• Berbu obaviti tako da među plodovima nema trulih, nagnječenih ili na drugi način oštećenih, a ubrane plodove što prije skloniti sa sunca i dopremiti do skladišta.
• Transportna sredstva treba da su čista, bez ostataka trulog voća. Zbog mogućnosti dospijevanja spora na plodove tokom njihovog transporta u skladište, potrebno ih je pokriti nekim laganim čistim materijalom.
• Veoma je važno da plodovi što prije budu ohlađeni do temperature skladištenja i unijeti u skladište.
• Kamioni za dug transport treba da budu ohlađeni prije utovara voća iz hladnjača, a utovar obavljen u što kraćem roku.
• Obezbijediti konstantno praćenje temperature tokom višednevnog transporta na veliku udaljenost. Temperatura treba da je što bliža 0°C.

Pročitajte: Gorke pjege na plodovima jabuke odnose zaradu, a evo kako ih spriječiti

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...