Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPOKRETNI SVINJAC - Izum tehnologa iz Kanade mogao bi da osvoji svijet

POKRETNI SVINJAC – Izum tehnologa iz Kanade mogao bi da osvoji svijet

Pokretni svinjac jedan je u nizu inovacija koje su dostupne i koje bi trebalo da unaprede poljoprivredu. Ovaj izum mogao bi uskoro da zaživi u mnogim domaćinstvima.

Kanadski tehnolog Danijel Badiou iz kompanije “Ukkö Robotic” dizajnirao je mobilni svinjac odnosono pokretnu kućicu koja će svinjama omogućiti da se hrane u zaštićenim uslovima. Osim toga, izum može jednako dobro poslužiti i za živinu.

Danijel je već prethodno razvio „robotsku štalu“ za smještaj i zaštitu pilića uzgojenih na pašnjacima i mislio je da bi trebalo da isto to napravi i za svinje. “Rova Barn” je mobilna, samohodna kućica za životinje. Ona štiti životinje od spoljnih uticaja, daje im vodu i dodatnu hranu, te se postepeno kreće po polju kako bi životinje stalno imale novu travu za ispašu. Ventilacija se može kontrolisati kako bi se osiguralo da životinjama bude što udobnije u određenim vremenskim uslovima.

Pokretna štala za svinje različitih veličina

Mobilna štala dolazi u različitim veličinama. U najvećoj se može smjestiti oko 50 svinja, u zavisnosti od željene gustine stoke. Jedinicama je za rad potrebno najmanje 2,8 ha pašnjaka. U zavisnosti od veličine jedinice, svaka može držati hranu i vodu 5-7 dana.

Isporuka hrane i vode može se obaviti terenskim vozilom koje vuče malu prikolicu. Štale se mogu programirati za kretanje različitim brzinama u zavisnosti od gustine stoke, terena i stanja pašnjaka, odnosno travnate podloge na njemu. Svaki dan se jedinice obično kreću između 1,8 i 9,1 m. Kada jedinica dođe do kraja polja, onaj ko upravlja pokretnim svinjcem koristi daljinski upravljač da bi preveo jedinicu u ručni način rada i okrenuo je. Rad ove mašine je potpuno automatizovan.

Solarni pogon

Ove pokretne štale imaju solarno punjenje sa dovoljnim kapacitetom baterije da radi do 5 dana bez sunca. Jedinice su dizajnirane za rad čak i u oštrim zimskim uslovima.

Kada je u pitanju održivost, ravnomjernim premještanjem životinja po pašnjaku, sistem će smanjiti prekomjernu ispašu i prekomjerno đubrenje. To doprinosi zdravlju zemljišta i omogućava poljoprivrednicima da usvoje regenerativnu poljoprivrednu praksu sa smanjenom radnom snagom.

Takođe omogućava poljoprivrednicima da eksperimentišu sa različitim travama i pokrivaju usjeve kako bi odredili najbolju ishranu svinja. Svaka jedinica ima senzore za praćenje aktivnosti ishrane životinja i napajanja vodom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...