Petak, 19 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPOKRETNI SVINJAC - Izum tehnologa iz Kanade mogao bi da osvoji svijet

POKRETNI SVINJAC – Izum tehnologa iz Kanade mogao bi da osvoji svijet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pokretni svinjac jedan je u nizu inovacija koje su dostupne i koje bi trebalo da unaprede poljoprivredu. Ovaj izum mogao bi uskoro da zaživi u mnogim domaćinstvima.

Kanadski tehnolog Danijel Badiou iz kompanije “Ukkö Robotic” dizajnirao je mobilni svinjac odnosono pokretnu kućicu koja će svinjama omogućiti da se hrane u zaštićenim uslovima. Osim toga, izum može jednako dobro poslužiti i za živinu.

Danijel je već prethodno razvio „robotsku štalu“ za smještaj i zaštitu pilića uzgojenih na pašnjacima i mislio je da bi trebalo da isto to napravi i za svinje. “Rova Barn” je mobilna, samohodna kućica za životinje. Ona štiti životinje od spoljnih uticaja, daje im vodu i dodatnu hranu, te se postepeno kreće po polju kako bi životinje stalno imale novu travu za ispašu. Ventilacija se može kontrolisati kako bi se osiguralo da životinjama bude što udobnije u određenim vremenskim uslovima.

Pokretna štala za svinje različitih veličina

Mobilna štala dolazi u različitim veličinama. U najvećoj se može smjestiti oko 50 svinja, u zavisnosti od željene gustine stoke. Jedinicama je za rad potrebno najmanje 2,8 ha pašnjaka. U zavisnosti od veličine jedinice, svaka može držati hranu i vodu 5-7 dana.

Isporuka hrane i vode može se obaviti terenskim vozilom koje vuče malu prikolicu. Štale se mogu programirati za kretanje različitim brzinama u zavisnosti od gustine stoke, terena i stanja pašnjaka, odnosno travnate podloge na njemu. Svaki dan se jedinice obično kreću između 1,8 i 9,1 m. Kada jedinica dođe do kraja polja, onaj ko upravlja pokretnim svinjcem koristi daljinski upravljač da bi preveo jedinicu u ručni način rada i okrenuo je. Rad ove mašine je potpuno automatizovan.

Solarni pogon

Ove pokretne štale imaju solarno punjenje sa dovoljnim kapacitetom baterije da radi do 5 dana bez sunca. Jedinice su dizajnirane za rad čak i u oštrim zimskim uslovima.

Kada je u pitanju održivost, ravnomjernim premještanjem životinja po pašnjaku, sistem će smanjiti prekomjernu ispašu i prekomjerno đubrenje. To doprinosi zdravlju zemljišta i omogućava poljoprivrednicima da usvoje regenerativnu poljoprivrednu praksu sa smanjenom radnom snagom.

Takođe omogućava poljoprivrednicima da eksperimentišu sa različitim travama i pokrivaju usjeve kako bi odredili najbolju ishranu svinja. Svaka jedinica ima senzore za praćenje aktivnosti ishrane životinja i napajanja vodom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

đuveč u tegli

ĐUVEČ U TEGLI – Probajte i uvijek ćete spremati ovu zimnicu!

Zima je duga, a povrće nam je veoma potrebno tokom zimskih dana. Đuveč u tegli je zmnica uz koju ćete uvijek imati pri ruci...