Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Kako spasiti orhideju od sušenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako cvijeće na vašoj orhideji izgubi boju i lišće krene da otpada, vrijeme je da izvadite orhideju iz saksije i počnete sa presađivanjem.

Razlog za to je truli koren koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava zbog pretjeranog zalivanja. Ako se oko korena stvorio sunđer, koji je potpuno žilav, to znači da treba obratiti pažnju na količinu vode koju koristite pri zalivanju.

U ovom slučaju, prva stvar koju treba da uradite je da isječete truli koren. Nakon toga, obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje

Za ovo će vam trebati bijeli luk. Prednost bijelog luka je u tome što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako zalepe za koren orhideje, što ubrzava njegovo propadanje.

Zgnječite čen bijelog luka i pomiješajte ga sa malo vode, pa samo tu tečnost (bez bijelog luka) sipajte u drugi litar vode i potopite orhideju sa listovima 10 minuta. Nakon toga ostavite i koren i listove da se dobro osuše.

Preporučljivo je otkinuti grančice cvijeta jer je koren već slab, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu šolju, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Zatim uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupe na vrhu i preklopite biljku da dobijete efekat staklenika. Najbolje bi bilo da dvije šolje pričvrstite selotejpom ili selotejp trakom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobila dovoljno svjetlosti.

Poslije dvije do tri nedjelje primjetićete prve korene, a za tri mjeseca trebalo bi da imate zdrav i jak koren spreman za sadnju.

Ako ste već isprobali ovakve trikove i nisu uspjeli, razlog je vjerovatno pogrešno vlaženje novog korena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI