Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako se riješiti viška vode u bašti i spasiti svoje povrće

Kako se riješiti viška vode u bašti i spasiti svoje povrće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako imate višak vode u svojoj bašti zbog kiše, postoje neke korake koje možete poduzeti kako biste pomogli svojim biljkama. 

Koje su posljedice viška vode zbog kiše?

Višak vode uslijed padavina ima iste posljedice kao da je taj višak od navodnjavanja.

Tako da nema sumnje, simptomi ovog problema su:

 • Mladi listovi postaju smeđi
 • Donji listovi često požute i otpadaju
 • Biljka izgleda kao ‘tužna’
 • Rast se zaustavlja
 • Korijenje trune
 • Gljive se počinju širiti, uzrokujući brzu smrt biljaka

Kao što vidimo, kiše nisu uvijek dobre za naš voljeni vrt.

Evo nekoliko načina kako da se riješite viška vode u vrtu:

 1. Dobro drenaža: Ako u blizini postoji kakav odvodni kanal ili potok, može se drenirati tlo i tako višak vode usmjeriti u odvodne kanale. Drenaža se radi na željenoj dubini, odnosno na dubini koja neće ometati korjenov sistem biljaka i čiji korijeni neće obrastanjem zatvarati rupe na drenaži. Za to se najčešće koriste perforirane cijevi, kojima se usmjerava tok vode u za to pripremljeno i primjereno mjesto.
 2. Podizanje gredica: Ako vaše povrće raste u gredicama, možete razmotriti podizanje gredica kako biste spriječili zadržavanje viška vode. Visoke gredice ili podizanje tla u obliku brežuljaka pomažu u poboljšanju odvoda.
 3. Mulčiranje: Mulčiranje tla oko biljaka pomaže u zadržavanju vlage i smanjenju erozije, ali također može pomoći u sprečavanju pretjeranog nakupljanja vode. Možete koristiti organski materijal poput pokošene trave, sjeckane slame ili piljevine kako biste napravili sloj mulča oko biljaka.
 4. Unutrašnje odvodne cijevi: Ako imate posebno problematično područje koje se neprestano zadržava vodom, možete razmotriti postavljanje unutrašnjih odvodnih cijevi. To su cijevi koje se postavljaju ispod površine tla kako bi se voda preusmjerila na druga područja ili u drenažne bunare.
 5. Pričekajte da se tlo osuši: Ako je situacija privremena i očekujete da će kiša prestati padati, najbolje je pričekati da se tlo prirodno osuši. Biljke mogu biti otpornije na povremeno natapanje, ali pretjerano zasićenje tla može prouzročiti probleme s korijenjem i truljenjem.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI