Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako se riješiti moljaca u ormaru?

Kako se riješiti moljaca u ormaru?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Moljce tjeraju ruzmarin, limun i cimet. Spriječite najezdu moljaca u svome ormaru tako da ga namirišite koristeći svježu mentu ili ruzmarin, koji im jako smetaju. Podijelite odjeću prema tkaninama i nikako ih ne ostavljajte u najlonu.

Bez obzira jeste li neku odjeću nosili samo jednom, prije nego je spremite u “ljetni ormar” obavezno je operite. Nevidljive mrlje od dezodoransa, roll-ona ili bijelog vina pravi su izvor hrane za moljce. Prije pranja provjerite i sve džepove kako im slučajno ne biste ostavili mamac. Moljce privlači i štirka pa odjeću ili stolnjake koje nećete uskoro koristiti radije nemojte štirkati. Nježnije i finije materijale odnesite na kemijsko čišćenje. No nemojte ih u ormar stavljati u zaštitnim plastičnim ili najlonskim “košuljicama” u kojima ih dobijete u čistionici.

Odjeća ne može “disati” u plastici, pa ako u njima slučajno zatočite moljca, oni će dobiti idealne uvjete za razmnožavanje. Prerađena plastika može ispuštati i plinove zbog kojih svijetli materijali mogu lako požutjeti. Ormar u koji namjeravate staviti sezonsku odjeću najprije dobro prozračite, a potom prebrišite. Odjeću podijelite prema vrsti tkanine. Proteinska vlakna poput svile, vune, krzna i kože prirodna su hrana moljcima. Zato ih treba odvojiti od biljnih vlakana (pamuka, lana i industrijske svile) u drugi ormar ili u vakumske vrećice kako bi ih dobro zaštitili.

Svježa menta i ruzmarin snažnim mirisom držat će moljce podalje od omiljene odjeće, a ruzmarin možete osušiti i držati ga u platnenim vrećicama.
Budući da drvo u sebi sadrži kiselinu koju otpušta u malim količinama, može oštetiti odjeću koja u drvenim ormarima stoji duže od šest mjeseci. Zato stručnjaci savjetuju da je umotate u muslin.

Cedar promijeniti svakih pola godine

Cedar ima izrazito jak miris od kojeg moljci doslovno bježe. Učinkovit je bilo da je u obliku gela, vrećica ili kockica. Potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.

Težak miris kuglica se ne da oprati

Kuglice protiv moljaca stručnjaci ne preporučaju. Istraživanja su pokazala da su otrovne, a i njihov težak miris je gotovo nemoguće poslije “istjerati” iz ormara.

Težu odjeću čuvajte u muslinu ili kutiji

Poplune i težu odjeću poput pulovera od kašmira te večernjih haljina složite i čuvajte u muslinu jer u njemu zrak lako cirkulira. Plastične kutije također su dobre.

I cimet i limun su prirodna zaštita

Suha lavanda, ružmarin, menta, majčina dušica, cimet, cedar i suha korica limuna imaju intenzivan miris koji nadaleko tjera moljce. Vrećicu protiv moljaca možete sami napraviti zamotate li u čistu krpicu ili gazu svježi ružmarin i mentu u jednakom omjeru.

Učinkovit je već i smotuljak ruzmarina

Zaštitu od moljaca dobit ćete pomiješate li malo lavande, ružmarina, klinčić i vrlo malo suhe korice limuna te zavežete u smotuljak. Isto možete napraviti i s malo lavande, suhe limunove korice i štapića cimeta. Moljci će pobjeći i ako zamotate jedan sastojak.

Izvor: www.oryx-asistencija.hr

PROČITAJTE:

Prirodni lijek koji smanjuje svrab nakon uboda komarca

Koja biljka Vam donosi sreću prema astrološkom znaku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI