Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako sačuvati stare sorte kruške i izabrati pravu sadnicu za kalemljenje

Kako sačuvati stare sorte kruške i izabrati pravu sadnicu za kalemljenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pametnim gajenjem voćaka možemo obezbijediti dovoljnu količinu plodova za cijelu godinu. Sve to pod uslovom da izaberemo različite kvalitetne sorte koje rađaju ranije ili kasnije, da bismo u toku sezone istu voćku imali u više navrata.

„Primjer toga može biti kruška, broj sorti krušaka je poprilično veliki. Vrijeme kada one sazrijevaju kreće se od juna, jula pa sve do posljednjih zimskih mjeseci. Posebno zanimljive su stare sorte koje su ljudi davno napravili sa veoma kvalitetnim plodovima. Kvalitet plodova i način gajenja je veoma jednostavan. Kruška iza mene je nešto poput Kaluđerke, takva ne mora da se prska i orezuje“, počeo je svoju priču Vladimir Milutinović za agromedia.rs

Starije sorte nije moguće kupiti u rasadnicima, samo možemo sami da ih proizvedemo tako što ćemo isjeći i pripremiti grančice za kalemljenje voćke koju želimo.

„Prvi korak je uzeti kalem grančice i pripremiti ih za kalemljenje. Period koji prođe između uzimanja kalem grančica i kalemljenja je nešto više od mjesec dana. Grančice se uzimaju kada su biljke u zimskom mirovanju, a kalemljenje je najbolje da bude u martu“, objašnjava on.

Pročitajte još: Od čega zavisi uspjeh KALEMLJENJA

Prije svega, treba odabrati dobar sadni materijal, odnosno voćku koju želimo.

„Od nje izdvajamo dobre grančice, ljetoraste sa dosta pupoljaka. Takve se čuvaju na hladnom i tamnom mjestu do kalemljenja. Možemo ih čuvati i u vlažnoj mahovini, krpi, novinama, stara metoda je i da ih ubodemo u krompir, u oba slučaja ih umotamo u kesu i čuvamo na hladnom“, podsjeća Vladimir.

Veoma je važna i podloga, odnosno izbor dobre sadnice.

„Najbolje je kada već imate pripremljenu sadnicu na koju ćete da kalemite željenu vrstu. Kruška se naravno kalemi na krušku, ali mogu se kalemiti i na dunju, glog, a nekada čak i jabuku. Ipak, kruška je savršen izbor. Ako odlučimo da kalemimo sortu kruške na našu sadnicu, možemo pronaći divlju, zatim otići na mjesto gde je biljka rasla, na licu mjesta nakalemiti u pravom terminu i sačekati da se biljka primi, pa naredne zime tu istu biljku iskopati i prenijeti u svoj vrt“, zaključio je Vladimir Milutinović.

Ko ne želi da traži kojekuda drvo dobre divlje kruške, uvek može da proizvede svoje sadnice. Dovoljno je sakupiti sjemena dobrih plodova i posejati ih sledeće zime u bašti. Tako se dobija jednogodišnja biljka koja može da se kalemi i nastaje kvalitetan sadni materijal.

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI