Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako sačuvati jabuke od truljenja

Kako sačuvati jabuke od truljenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabuke su prava jesenska poslastica, iako sazrijevaju gotovo cijele godine. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni dio mnogih ukusnih jela, ali postoji jedan problem – brzo propadaju.

Norm Schultz, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal Food&Wine otkrio je kako čuvati jabuke i produžiti im vijek trajanja.

Pravi odabir – Što je jabuka manja, a kožica deblja, generalno će duže trajati. Takođe, gorke jabuke duže traju od slađih jabuka. Najbolja jabuka za duže vrijeme je Granny Smith, trpka jabuka s debelom korom koja može potrajati i do četiri mjeseca.

Pročitajte: Gorke pjege na plodovima jabuke odnose zaradu, a evo kako ih spriječiti

Pazite na izgled – Jedna loša jabuka može pokvariti ostatak dobrih. Ako jabuka ima i malu modricu, plin etilen se brže ispušta, a zatim sve oko nje brže trune i kvari se. Stoga je važno paziti na izgled jabuka i kada primijetite da jedna počinje trunuti, izvadite je i potrošite.

Pravilno spremanje – Do preranog kvarenja može dovesti pospremanje jabuka blizu drugog voća. Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, recimo, banana i grožđa.

Pročitajte: Tretiranje plodova jabuke poslije berbe

Temperatura – Proces kvarenja usporiće i niska temperatura, pa ako svoje jabuke ne planirate pojesti u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu. Za dugovječnost su ključne hladnije temperature te mrak i vlaga. Ladica vašeg frižidera idealna je – tamo će jabuke trajat oko dvije do tri sedmice. Ako nemate mjesta u ladicama, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži.

Izvoraura.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI