Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako pravilno oprati jagode od pesticida?

Kako pravilno oprati jagode od pesticida?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jagode je potrebno dobro oprati od pesticida prije upotrebe, a posebno one kupovne.

Kako pravilno oprati jagode od pesticida?

Jagode se tretiraju pesticidima kako se zaštitile od bolesti i štetočina. Ako kupujete jagode i ne znate kako su tretirane svakako ih je potrebno dobro oprati.

Najbolji način kako oprati jagode je uz pomoć hladne vode, sirćeta ili limunovog soka. Najprije isperite jagode u hladnoj vodi.

Pročitajte: Jagode, špinat i kelj vodeći na popisu voća i povrća s najviše ostataka pesticida

U hladnu vodu dodajte 2 kašikice sirćeta/ocata ili limunovog soka i dodajte jagode. Potopite jagode u vodu s sirćetom ili limunovim sokom. Neka stoje barem 10 minuta. Nakon toga dobro isperite jagode u hladnoj vodi. Otopina sirćeta ili limunovog soka u kombinaciji s vodom trebala bi isprati pesticide s jagoda ili bar smanjiti njihovu koncentraciju. Jagode su spremne za konzumiranje tek kada ih dobro isperete.

I na kraju možete osušiti jagode u kuhinjskoj krpi, papirnatom ručniku ili ostaviti da se same osuše. Jagode su najbolje kada su svježe, možete ih odmah koristiti ili ih spremiti u zamrzivač za kasnije korištenje.

Ako koristite jagode iz vlastitog vrta i niste ih tretirali pesticidima tada je dovoljno jagode oprati u hladnoj vodi. Svakako operite jagode prije konzumacije i isperite s njih sve eventualne nečistoće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI