Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako prepoznati pravi crni hljeb?

Kako prepoznati pravi crni hljeb?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni hljeb prije nego bijeli biraju mnogi ljudi koji brinu o svom zdravlju i žele da imaju uravnoteženu ishranu. Ima manje kalorija od bijelog, u svom sastavu sadrži mekinje koje imaju dijetetska vlakna i rastvorljive šećere.

Kada ga pojedemo povećava volumen i duže nas drži sitima. Takođe on vezuje masnoće umjesto da ih odmah odlaže u krv, a i brže prolazi kroz sistem za varenje odstranjujući usput toksične materije. Uz sve to, crni hljeb ima više minerala, vitamina i proteina od bijelog hljeba.

Ovaj hljeb se proizvodi od cijelog pšeničnog ili raženog zrna i tako zadržava sve važne hranljive materije. Crnim hljebom se može nazvati hleb koji u svom sastavu sadrži najmanje 30 odsto crnog ili raženog brašna.

Pročitajte: Recept za omiljeni domaći kukuruzni hljeb

Kod crnog hljeba je sama struktura kada ga presječete kompaktna, jer gluten u hljebu je loš i pri pečenju puca i ispušta vazduh, zato on nije ‘sunđerast’ i velik kao bijeli i nema rupice u sebi, nego je zbijen.

Crni, raženi ili integralni hleb nikad ne može da bude mekan i prozračan kao bijeli hleb, on je uvijek manji i zbijeniji, samim tim i teži.

Pravi crni hljeb prepoznaćete i po tome što je mnogo vlažniji od bijelog, i, opet, zbog toga teži. Pored toga, crni hljeb znatno drugačije miriše od bijelog.

Pročitajte: Bajat hljeb bolji od svježeg, zamrzavan i tostiran može biti i kancerogen

Možete da uzmete komad iz sredine hljeba i potopite ga u vodu. Ako se voda oboji to je obojeni hljeb, a ne pravi crni.

Da bi se dobio hljeb koji se prodaje kao crni, odnosno ‘tamni’ u hljeb se dodaju boje, kakao, čak i crno vino i kafa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI