Petak, 31 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako prepoznati kvalitetan rasad?

Kako prepoznati kvalitetan rasad?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvesti kvalitetan rasad je osnova za dalju uspješnu proizvodnju povrća bilo u plasteniku ili na otvorenom. Kvalitet rasada se najbolje može ocijeniti golim okom.

Rasad trba da bude visine karakteristične za vrstu i sortu povrća. Visina stabljike 15-20 cm, elastična, koja može da se savija ali da ne puca, sa 6 do 8 stalno razvijenih listova koji imaju tamno zelenu boju. Najvažnije je da rasad nije prerastao, odnosno kako proizvođači kažu zbijen rasad.

Visina stabla između hipokotila i epikotila treba da je što kraća, odnosno rastojanje od površine zemljišta do kotiledonih listova i od kotiledonih listova do prvog stalnog lista trba da bude što kraća. Prisustvo kotiledonih listića na biljci znači da biljka u toku svog životnog ciklusa od nicanja do rasađivanja nije preživila nijedan stres, odnosno da je rasla u idealnim uslovima.

Prisustvo malja na biljci paradajza znači da se radi o kvalitetnom rasad koji nije bio izložen temperativnim šokovima. Veoma često na vrhu stabljike počinje da se formiraju prvi cvjetovi. Takav rasad je idealan za rasađivanje i brže se adaptira na nove uslove nakon rasađivanja.

Autor: Miljković Mira

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Rasađivanje rasada – Pravilna sadnja na otvoreno polje ili u zaštićen prostor

Proizvodnja kvalitetnog rasada paprike

Kaljenje i rasađivanje rasada povrća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI