Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako pravilno orezati granu?

Kako pravilno orezati granu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi voćka redovna rađala i davala visoke prinose mora se orezivati. U ovom tekstu pokazaćemo kako pravilno napraviti rezove na izbojcima tako da rezultat orezivanja bude samo pozitivan.

Naučiti razlikovati pupoljke

cvijetni i lisni pupoljci

Ako orezujete dok biljka miruje, morate poznavati razlike između dvije vrste pupoljaka. Postoje cvjetni i lisni pupoljci. Ako je svrha rezidbe poticanje cvjetanja i plodonošenja, ni u kojem slučaju ne smijete dirati cvjetne pupove. Ako se voćka redovno ne reže, postupno dolazi do premještanja rasta i vrhove ili obod krošnje, a niži dijelovi odumiru. Voćka gubi rodnu površinu, slabi rast mladica, a rodnost još više opada jer nema obnove rodnih izdanaka. Voćka koja se redovno orezuje ima prozračnu i dobro osvijetljenu krošnju, što povoljno utiče na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke.

 

U zgusnutim i zasjenjenim krošnjama predugo se zadržava vlaga nakon kiše i zato su voćke sklone bolestima. Orezane se krošnje  zbog obilja svjetla i prozračivanja brže suše i rjeđe dolazi do infekcije.

Važno je znati

Jedno od ključnih pravila za rezidbu je da uvijek orezujete grane neposredno iznad pupoljaka, koje će se naknadno transformirati u nove izdanke. Stoga je vrlo važno paziti u kojem smjeru pupoljci “gledaju”, jer će u budućnosti u istom smjeru rasti novi izbojci. Prikraćivanje ljetorasta treba izvršiti neposredno iznad pupoljka, 2-3 mm, sa blago zakošenim rezom prema sredini pupoljka. Na primjer, ako želite oblikovati krunu samostojećeg grma, grane treba podrezati blizu pupova, koji su orijentirani prema van kako bi otvorili središte.

 

Pročitajte: Rodne grančice jabučastog voća – Slikovit prikaz!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...