Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako postići veću krupnoću i količinu prinosa jagoda kroz pravilnu prihranu

Kako postići veću krupnoću i količinu prinosa jagoda kroz pravilnu prihranu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Intenzivna proizvodnja jagoda, bilo da se radi na otvorenom polju ili u plasteničkoj proizvodnji, zahtijeva adekvatan način prihrane.

Agrohemijska analiza zemljišta je prva mjera da se utvrdi sadržaj hranjivih materija u samom zemljištu prije same sadnje, a kasnije se pristupa prihrani po fenofazama.

Korijenov sistem jagode se u intenzivnoj proizvodnji razvija u relativno plitkom sloju zemljišta i da bih sama biljka bolje usvajala hranjive materije neophodno je voditi računa i o temperaturi zemljišta i temperaturi vazduha prilikom prihrane. Takođe svaka sorta jagoda ima svoje specifičnosti u pogledu porteba za makro ili mikro elementima.

Prihrana jagoda

Prihrana jagoda po fenofazama je najbolji način da se dođe do oprimalnog prinosa. Prije sadnje unosi se odnos hraniva makroelemenata azota, fosfora i kalijuma u odnosu 5:20:30. Poslije sadnje, da bi se korijenov sistem što bolje prihvatio i razvio, neophodno je unijeti formulacijui sa približnim sadržajem azota i kalijuma dok bi sadržaj fosfora trebalo da bude na maksimumu.

Sljedeća fenfaza je intenzivan porast nadzemnog dijela, tj. zelene mase i tada je biljci neophodan azot. U fenofazi diferencije cvjetova unosimo podjednak sadržaj azota, fosfora i kalijuma. Kada je cvjetanje završeno i došlo je do formiranja plodova, tada se akcenat ponovo daje azotu kako bi sami plodovi imali adekatnu krupnoću, tj. planiranu količinu prinosa po jedinici površine. Pred početak berbe odnos makro elemenata trebalo bi da bude 9:12:36.

Kada krene intenzivna berba i sve do kraja berbe odnos hraniva trebalo bi da bude jedna trećina azota, dvije trećine kalijuma dok sadržaj fosfora treba svesti na najmanju moguću mjeru.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI