Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDivlja samonikla biljka "diže iz mrtvih" i pomaže u liječenju mnogih bolesti

Divlja samonikla biljka “diže iz mrtvih” i pomaže u liječenju mnogih bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako na planini ostetite miris bijelog luka budite sigurni da se u blizini nalazi srijemuš.

Moćna samonikla biljka koja poslije duge zime obnavlja tijelo i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medveđi luk, jer krijepi i ove krupne životinje.

divlji luk
Foto: Pixabay

“Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji bijeli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u život. Pojedu ovo tri, četiri puta i okrepe se. Ne kaže se uzalud – zdrav kao medved”, rekao je Zoran Ćeriman iz Čačka, kod koga je na Zelenoj pijaci već godinama unazad, u ovo doba, najprodavaniji upravo srijemuš.

Sezona njegovog branja traje u maju, a na padinama Jelice ima ga u izobilju. Berači se kući vraćaju sa punim korpama divljeg bijelog luka, a veoma tražen bio je u vrijeme vanrednog stanja. Oni koji dobro poznaju ljekovito bilje kažu da sremuš čisti organizam od toksina, ima antibaktirijsko i antivirusno dejstvo.

Pročitajte: Srijemuš – Opis, rasprostranjenost, upotreba i recepti!

“Vrlo je zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme. Najbolji je kad se napravi sa rakijom komovicom. Isjecka se i stavi u flašu. Miris bijelog luka ova biljka ima samo dok se jede, a poslije se ne zadržava i ne isparava. Po izgledu najviše liči na đurđevak”, kaže Biljana Đorđević iz sela Slatinska banja podno Jelice.

Ono što je siguno jeste da srijemuš višestruko pomaže i to na nekoliko načina, jer se iz njegove berbe svi vrate preporođeni. Boravak u šumi i potraga za biljem puni baterije, naročito sad poslije perioda izolacije i boravka u zatvorenom prostoru.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI