Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se uzgaja LIJEPI DEČKO da bi bujno cvjetao tokom cijele sezone?

Kako se uzgaja LIJEPI DEČKO da bi bujno cvjetao tokom cijele sezone?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Impatiens (Impatiens balsamina L.) su grupa cvjetnica koja svojim predivnim cvjetovima ukrašava vrtove, dvorišta, balkone i domove. Pripadaju u porodicu Balsaminaceae, a još su poznati pod nazivima Lijepi dečko, Vodenika, Lijepa Liza, Pištika, Nedirak. Biljka je porijeklom iz tropskih područja Afrike i Azije.

Lijepi dečko (Impatiens) u prevodu znači “nestrpljiv”, što se odnosi na izbacivanje sjemenki zrelih plodova.

Stabljika Impatiensa stoji uspravno, razgranata je i može narasti do 60 cm. Listovi joj idu u dužinu od 3 do 9 cm, a mogu biti široki od 1 do 2,5 cm. Uski su, šiljastog vrha i špičastih rubova.

Pročitajte: Evo kako da ANTURIJUM što duže cvijeta tokom cijele godine

Cvjetovi su nepravilne veličine koja se kreće od 2 do 5 cm i dvospolni su. Cvjetanje zavisi og vremenskih prilika i području sadnje, a može biti od jun do oktobar. Dolaze u jednoj boji ili mogu biti šareni te takođe jednostruki ili dvostruki. Dolaze u ružičastim, bijelim, ljubičastim i crvenim bojama. Danas su dostupni razni hibridi koji ponekad daju i neprepoznatljive cvjetove i listove spomenute vrste. Primjera radi hibrid pod nazivom Nova Gvineja ima zelene ili brončane duguljaste listove.

Plod je oblika čahure u kojem se nalaze crne, okrugle sjemenke koje se mogu rasprostrti i do nekoliko metara u daljinu.

S obzirom na izgled biljke Impatiense možemo podijeliti u dvije grupe, a to su:

  • razgranate biljke – ne rastu puno u visinu, stabljika im stoji polegnuta uz površinu
  • uspravne biljke – rastu do visine od pola metra

Sjetva Impatiensa

Budući da se cvjetanje Impatiensa predviđa u ljetnim mjesecima, sjetvu bi trebalo završiti do kraja marta. Ne trebate cijelu sjetvu obaviti u isto vrijeme. Naime, ako ćete Impatiens sijati u intervalima, osiguraćete predivno cvjetanje tokom cijelog ljeta.

Impatiensi su poznati po krupnom sjemenu pa se stoga lako sade, a razmak između svake pojedine biljke kod sjetve mora biti od 2 do 4 cm.

S obzirom na to da vremenske prilike tokom ožujka nisu još pogodne za sjetvu i nicanje Impatiensa na otvorenom, on se u našim krajevima obično prvo posije u posude pa se kasnije presađuje u veće saksije ili u vrt.

Ako ćete ga sijati odmah u vrt kada vremenske prilike to dopuste, sjeme se sije na samu površinu zemlje, na dubinu od svega pola centimetara. Nakon sadnje, potrebno ga je pritisnuti i prekriti supstratom u tankom sloju.

Klima i stanište

Najbolja temperatura za rast (nicanje i klijanje) Impatiensa iznosi od 20 do 24 Celzijusovih stepeni. Ako ćete zadržati spomenutu temperaturu, Impatiensi će niknuti već za sedam dana. No, ako se temperatura smanji na onu od 18 do 20°C, klijanje se može produžiti i za nekoliko sedmica. Preporučuje se ujednačena temperatura koja odgovora uslovima sjetve Impatiensa.

Kada biljka nikne održavajte temperaturu višu od 18°C.

Za napredovanje i cvjetanje presadnica odgovaraju im umjerene temperature. Sve temperature više od 30°Ca mogu usporiti rast i dužinu i trajanje cvjetanja.

Pročitajte: Ehmeja – Biljka prekrasnog cvijeta, veoma jednostavna za uzgoj

Tlo

Supstrat za sadnju Impatiansa mora biti slabo kiselog ili neutralnog pH, od 6,2 do 6,5. zemlja mora biti rastresita, drenirana i prozračna.

Ako želite sami napraviti supstrat za sjetvu preporučuje se da mješavinu zemlje uzmete s pijeska, komposta, stajnjaka ili krtičnjaka. Neće mu goditi isključivo stajnjak ili kompost.

Lijepi dečko – uzgoj

Budući da je biljka osjetljiva na nedostatak svjetlosti (najviše u početnoj fazi rasta), pripazite da im osigurate svakodnevnu svjetlost. U protivnom će izrasti duguljaste i nekvalitetne biljke.

Obavezno ih položite na mjesta gdje je ventilacija zraka dobra jer ćete tako spriječiti pojavu vlage i moguću pojavu bolesti i štetnika.

Presađivanje Impatiansa

Proizvodnja rasada traje otprilike mjesec dana. U tom razdoblju biljke se presađuju kada imaju dva razvijena prava lista. No, prije samog presađivanja, potrebno je u trajanju od dvije sedmice obaviti kaljenje.

Biljka se može saditi u saksije ili u viseće posude, u vrtne ili cvjetne gredice. Bez obzira na to gdje ih presađujete, mjesto bi trebalo biti dobro osvijetljeno i pod utjecajem stalnog blagog cirkuliranja vjetra.

Razmak između presadnica mora biti od 25 do 30 cm.

Jednogodišnje vodenike koje se najčešće sade u vrt su Impatiens walleriana. Obavite to u maju, a do tada ih držite u klijalištu.

Cvjetanje Impatiansa

50 dana od dana presađivanja započeće cvjetanje Impatiensa koja će trajati od 2 do 2,5 mjeseca (tokom ljetnih mjeseci).

Zalivanje

Nakon što biljka nikne, zalivanje je potrebno smanjiti. Lijepi dečko ili njegov drugi naziv Vodenika, daje nam do znanja da je riječ o biljci koja je sama po sebi vodena pa je ne treba puno zalivati. U protivnom bi korijen mogao istrunuti, listići bi mogli požutjeti te bi u konačnici i mlade biljke mogle propasti.

Preporučuje se zalivanje tek kada se zemlja potpuno osuši što možete lako provjeriti tako da položite prst u dubinu od 2 cm u zemlju. Ako je zemlja na toj dubini suha, zalijte biljku.

Kod takvog zalijevanja korijen će se brže razvijati.

Pročitajte: Cvijet koji će vam krasiti dvorište do zime

Prihrana

Kada biljka razvije dva ili tri prava lista, potrebno je započeti s prihranom. Kada biljke presadite na stalno mjesto, a za vrijeme njenog intenzivnog rasta (od maja do septembra) potrebno ih je svake druge sedmice prihranjivati tekućim đubrivom za cvjetne vrste i zalivati po potrebi.

Održavanje i njega

Iako se u našim kontinentalnim područjima lijepi dečko uzgaja kao jednogodišnja biljka, u nekim uslovima može prezimiti. U tom slučaju potrebno je unijeti biljku u zatvoreno prije pojave mraza (u jesenskim mjesecima) i ostavite je da prezimi na temperaturi koja mora biti iznad 16°C. Osigurajte joj spomenutu temperaturu, svjetlost i povremeno zalivanje (tek toliko da se korijen ne osuši) i cvjetaće i tokom zime u zatvorenom prostoru.

Ponovo se iznosi na otvoreno u proljeće (u aprilu), kada to dopuste vremenske prilike.

Ako primijetite da se biljka izdužila, odrežite joj vrhove kako bi se vratio grmoliki rast.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI