Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePet savjeta za njegu sobnog cvijeća tokom jeseni

Pet savjeta za njegu sobnog cvijeća tokom jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako visoke ljetne temperature jenjavaju, a hladnije vrijeme dolazi, tako se ljubitelji cvijeća obično pitaju kako da svoje sobne biljke pripreme za novo godišnje doba. Iako su biljke najraskošnije u toku proljeća i ljeta, to ne znači da hladniji dani nisu pogodni za njegu i da će one uvenuti.

Naprotiv, sada je pravo vrijeme da dodatnom njegom sačuvate vaše biljke koje će vam sa dolaskom toplijih dana višestruko uzvratiti.

Iako pojedine sobne biljke dobro podnose prostore sa suvljim vazduhom, na većinu njih promjena godišnjeg doba veoma utiče, ali uz primjenu ovih savjeta i one će opstati i oplemenjivaće vaš životni prostor u toku jeseni i zime.

Pronađite im odgovarajuće mjesto

Kada dođu hladni dani najvažnije je da saksijsko cvijeće unesete u zatvoreni prostor. To znači da bi biljke koje su bile na terasi ili u dvorištu zimu trebalo da provedu u nešto toplijem okruženju. Ovdje naročito treba obratiti pažnju na one poput fikusa, dracene i palme.

Sobne biljke treba da budu što bliže prozoru, kako bi se polako privikavale na dane u kojima će biti sve manje svjetlosti. Istovremeno, držite ih dalje od radijatora, peći i drugih izvora toplote. Prilikom raspoređivanja povedite računa da svaka biljka ima dovoljno prostora za neometani rast.

Prije unošenja biljaka u zatvoreni prostor uklonite suvo lišće i biljku istuširajte pod laganim mlazom vode.

Cvijeće koje je i ljeto provelo u stanu ili kući obrišite vlažnom krpom i na taj način uklonite prašinu sa listova, koja smanjuje redukciju svjetlosti.

Pročitajte: Kada se cvijeće unosi u kuću – 5 pravila njege i zaštite od hladnoće

Sukulenti ne treba da provedu zimu napolju

Kada su u pitanju sukulenti, oni ne bi trebalo da prve jutarnje mrazeve dočekaju napolju. Osim u sobi, jesen i zimu mogu da provedu i u garaži, svjetlarniku ili zastakljenoj terasi, ako je temperatura niža od 8 stepeni.

Osim toga, bitno je da saksije ne budu direktno na betonu, ukoliko se radi o takvoj podlozi, već ih izdignite i i na taj način zaštitite od hladnoće.

U tom položaju neka ostanu do marta – nemojte da ih pomijerate ili zaliijevate.

Zalivanje u toku jeseni

U toku jeseni biljke ulaze u fazu mirovanja, proces fotosinteze je manje intenzivan i samim tim im je potrebna i manja količina vode.

Zalivanje biljaka zavisi od vrsta, ali postoje određena pravila kojih bi se trebalo da se pridržavate o bilo kom cvijeću da je riječ.

Zalivanje bi trebalo obavljati ujutru, a poslije pola sata prosuti višak vode koji se nakupio u tacni saksije. U protivnom, postoji mogućnost da korijen istruli.

Za zalivanje se može koristiti biljni čaj i voda u kojoj su kuvana jaja, jer će biljkama na taj način dati potrebne minerale.

Zanimljivo je da srebrnu paprat možete zalivati čak i pivom.

Orošavanje biljaka se vrši odstajalom vodom u toku prijepodnevnih časova. Vodu koja je odstajala nekoliko dana prespite u bočicu sa raspršivačem i time poprskajte biljke.

Ako cvjetovi određenih biljaka počnu da venu, biljku zalijte blago zašećerenom vodom. Ovakva mješavina idealna je i za rezano cvjeće i ono u vazi kako bi se produžila svježina i rok trajanja.

Pročitajte: KAKO PREPOZNATI BOLESNO CVIJEĆE – Otkrijte prave uzroke bolesti i vaše cvijeće će vam biti zahvalno

Kako prehranjivati biljke u toku jeseni

Važna stavka je u pripremi biljaka za jesen odnosi se i na prehranjivanje. Ono se isključivo vrši početkom jeseni, kako bi se biljka fiziološki pripremila za zimu.

Prilikom kupovine, vodite računa da koncentracija azota bude manja, a fosfora i kalijuma veća. Najbolje je upotrebiti organske preparate sa ekstraktom algi i aminokiselina.

Presađivanje se ne preporučuje u jesenjim danima

Presađivanje biljaka u toku jeseni i zime nije preporučljivo, jer u tom period one miruju.

Ukoliko baš morate da presadite biljku, obavezno koristite potpuno novu zemlju i veću saksiju od one u kojoj se do tada biljka nalazila.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI