Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKOJE CVIJEĆE TREBA DA ZASADITE AKO VAM JE TERASA U HLADOVINI -...

KOJE CVIJEĆE TREBA DA ZASADITE AKO VAM JE TERASA U HLADOVINI – Ove biljke obožavaju sjenovita mjesta!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Volite cvijeće i sobne biljke ali vam uporno ne uspijevaju?! Ukoliko do vašeg balkona ili terase ne dolazi mnogo sunca, ne brinite. Postoji cvijeće koje uživa u sijenci!

Uskoro se približava najljepši dio godine kada će gradski balkoni i terase da buknu u najljepšim bojama napupilih cvjetova. Ukoliko niste te sreće i terasa vam je nezgodno pozicionirana tako da do nje ne dolazi dovoljno sunca, ne odustajte od baštovanstva. Postoje biljke koje vole hladovinu, a obradovaće vas lijepim cvjetovima čak i zimi.

Treba znati da postoje i različite vrste sijenke i da u odnosu na to treba birati biljke. Lukovičaste biljke, poput zumbula, đurđevka i šumske ciklame dobro podnose sijenku i polusijenku. U potpunoj sijenci uspijevaju ukrasne forme Valdštajnovog zvončića, kukurek, zdravac i rodgersija.

Ako vaša bašta ili terasa dobija sunčevu svijetlost samo 2 do 3 sata dnevno onda je to bašta u sijenci.

Pročitajte: ZA RASKOŠAN IZGLED TERASE U APRILU POSADITE OVO CVIJEĆE

Tigrasti ljiljan

Tokom juna i jula ova prelijepa biljka, koja se razmnožava putem lukovica, je na vrhuncu cvjetanja. Prednost tigrastog ljiljanja je i ta što se na vrhovima cvjetnih grančica dugo otvaraju novi cvjetovi. Važno je da ih redovno orezujete i uklanjate precvjetale cvjetove, jer ljiljani tako čuvaju svoju energiju i hranljive materije.

Fuksija

Ukoliko imate viseće saksije – fuksija je idealna. Ovom cvijeću odgovara potpuna sijenka i vlažnost, pa ne zaboravite da ih redovno orošavate po listovima. Najzastupljenija sorta je Fuchsia triphylla koja potiče iz planinskih područja i odgovara joj hladnija klima. Ipak, preko zime fuksije unesite u kuću.

Lijepi Jova

Ova biljka cvjeta tokom cijelog ljeta, a svoj drugi naziv – vodenika dobila je po stablu koje je ispunjeno vodom. Ova biljka je idealna za početnike, jer ne zahtijeva previše pažnje osim redovnog zalivanja (ujutru na svakih nekoliko dana). Lijepog Jovu zasadite sredinom proljeća i provjerite da je prije sadnje zemlja topla.

Pročitajte: Najbolja prirodna “infuzija” za cvijeće, preporodiće vaše biljke

Persijski štit

Ova žbunasta biljka ima elipsaste listiće čijoj boji je teško odoljeti. Kombinacija sivih, ljubičastih i roze nijansi je upečatljiva i sigurno će uljepšati vašu terasu. Ako je gajite napolju onda je jednogodišnja, a ukoliko je sobna, onda je višegodišnja biljka. Voli vlagu, pa vodite računa da je zalivate mlakom vodom i da nije izložena Suncu.

Torenija

Ovom dražesnom cvijeću odgovara svjetlije ali ne previše toplo mjesto. Budući da uspijevaju u vlažnom tlu treba ih redovno zalivati ali zemlja mora da bude dobro drenirana. Cvijetom malo podsjeća na dan i noć.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI