Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNa koji način uzgajati limun da bi davao plodove?

Na koji način uzgajati limun da bi davao plodove?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Limun (Citrus limon) je lijepa i vrlo dekorativna biljka koja raste kao niže drvo od 2 do 3 metra u visinu. Listovi su sjajni, kožasti, aromatični. U odgovarajućem podneblju limun cvijeta tri do četiri puta u toku godine, od maja do septembra, a poslije svakog cvjetanja daje plodove koji se koriste za jelo, sok ili preradu.

Uzgoj limuna

Limun se može gajiti na podlozi proizvedenoj iz sjemena limuna, odnosno na sopstvenom korijenu, ili na podlozi dobijenoj iz sjemena nekog drugog citrusa. Univerzalna podloga koja se najčešće koristi je Poncirus trifoliata (sibirski limun).

Sadnja limuna može se obaviti na proljeće ili na jesen. Veoma je važno pripremiti zemljište koje bi trebalo da bude dobro drenirano i lakše teksture. Najprikladnija je ilovasta ili pjeskovito – ilovasta zemlja. Limun zahtijeva poseban tip zemljišta, odnosno humusa u kome je izuzetno bitno da humus sadrži dozu kalcijuma, koji će omogućiti pravilan rast i razvoj biljke, formiranje listova, cvjetova, a poslije toga i plodova.

Limunu odgovaraju položaji sa dosta sunčeve svjetlosti i da bude zaštićen od vjetra. Što se temperature tiče, limun ne podnosi niske temperature. Za limun je kritična temperatura oko -5 stepeni jer može da dovede do oštećenja biljke. Ta granica može biti niža ako je limun kalemljen na podlozi Poncirus trifoliata kada je granica oko -6,5 stepeni. Preporuka je da se krošnja limuna prekrije agril folijom tokom zimskog perioda.

Ako limun gajite u saksiji, prije zimskih mrazeva unesite biljku u provjetrenu i svijetlu prostoriju.

Limuni traže dovoljnu količinu vode, naročito u vegetacionom periodu od aprila do kraja septembra. Dakle, zemlja bi trebalo da se osuši između dva zalivanja. Tokom ljeta se zaliva češće, svaki dan. Od septembra bi trebalo smanjiti zalivanje tako da bude umjereno.

Od aprila do avgusta limun bi trebalo prihranjivati posebnom tečnom prihranom za citruse (dva puta mjesečno u toku vegetacionog perioda i jedanput mjesečno u periodu mirovanja biljaka) zalivanjem u zemljište ili se može prihranjivati folijarno (preko lista).

Pročitajte: YUZU – Upoznajte citrus koji ima dvostruko više antioksidansa i vitamina C od limuna

Cvijet limuna je ružičastobele ili blijedožute boje, prijatnog mirisa. Period cvjetanja limuna može trajati do 50 dana pri temperaturi od 17 do 24 stepena. U odgovarajućem podneblju limun može da cvijeta 3-4 puta u toku godine, od maja do septembra.

Često se dešava da na sadnici limuna budu u isto vrijeme cvjetovi kao i mali ili zreli plodovi.

Limun je izuzetno zdrava namirnica. Plodovi mogu biti elipsoidnog ili okruglog oblika, žute boje, a unutrašnjost je ispunjena sokom. Limun plodonosi poslije tri godine starosti biljaka. Plodovi su obogaćeni nutritivnim vrijednostima (natrijumom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, ugljenim hidratima, šećerima, proteinima, vitaminima B6 i B12).

Razmnožavanje limuna

Što se tiče razmnožavanja, limun se najlakše razmnožava sjemenom, ali ukoliko želite kvalitetnije plodove, potrebno je kalemljenje posle godinu dana.

Razmnožavanje reznicama je takođe dobar način razmnožavanja. Izaberite kvalitetnu reznicu, ubodite je u treset, stavite na svijetlo mjesto i prekrijte najlonom koga treba svakodnevno da otkrivate po pet minuta. Otprilike poslije šest sedmica, limun će početi da raste.

Pročitajte: Kalemljenje limuna, narandže i mandarine

Rezidba limuna

Rezidbom se limuna se obično grane ne prekraćuju, nego se odstranjuju. Odstranjivanjem grana se odstranjuju konkurentne grane i forsira se rast ostavljenog mladara. Intenzitetom rezidbe, tj. količinom odstranjenog dijela kao i oštrinom rezidbe određuje se kondicija, bujnost i rodnost limuna.

Redovnim orezivanjem svake godine se krošnja lijepo formira, a samim tim će biti i bujnija.

Upotreba limuna

Pored ishrane, limun se koristi i u kozmetici, a neizbježan je i kao prirodni konzervans. Plodovi limuna sadrže bioflavonoide, pectin, folnu kiselinu, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, vitamin C, A,B1 i B6. Pomaže u rješavanju problema sa jetrom, želucem, jača imuni sistem. Velika količina vitamina C je korisna za održavanje krvnih sudova.

I za kraj jedna zanimljivost. Po feng šui filozofiji, ako se limun nalazi pored ulaza u vaš dom donijeće vam prosperitet i blagostanje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI