Utorak, 27 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKako očuvati nosivost kokošaka tokom zime: Tri savjeta koja će siguno pomoći

Kako očuvati nosivost kokošaka tokom zime: Tri savjeta koja će siguno pomoći

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niske temperature u zimskom periodu smanjuju nosivost kokošaka. Ako su uslovi gajenja loši, a u isto vrijeme se bilježe niske spoljne temperature, može da dođe do potpunog prestanka nosivosti i ponovnog pronošenja tek na proljeće. Naravno da do te pojave ne mora uvijek da dođe.

U periodu zime potrebno je posvetiti pažnju kokoškama kako bi što lakše podnijele niske temperature. Neophodno im je obezbjediti suv i topao kokošinjac, dobru ventilaciju, dovoljno svjetlosti i ako se kokoške dobro hrane, onda im se i u zimskom periodu, može održati, ili čak i povećati nosivost.

Iznad svega je neophodno u kokošinjcu održavati higijenu na zavidnom nivou, sprovoditi kontinuirano preventivnu veterinarsku zaštitu, jer je dobra zdravstvena kondicija od presudne važnosti za maksimalnu mogućnost korišćenja hrane i dobru nosivost kokošaka.

Osnova nosivosti u zimskom periodu je gajenje kvalitetnih rasa, čija je prirodna odlika visoka nosivost.

Pročitajte: Uzgoj živine – Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA

Genetika igra veliku ulogu kada je riječ o kokoškama koje nose jaja. Postoji ogromna razlika u polaganju jaja od rase do rase. Jednostavno rečeno, ako pasmina vaših kokošaka nije dovoljno plodna, onda ne možete ni očekivati da ćete stalno sakupljati istu količinu jaja od njih. Vjerovatno nećete, ali koke nisu zbog toga krive.

Važno je u cilju očuvanja nosivosti kokošaka u hladnom periodu godine ostaviti samo mlade kokoške koje su u odličnom zdravstvenom stanju.

Soja u ishrani živine
Foto: AgroSavjet/Kokoške

1. Temepratura u kokošinjcu

Kokoške je u zimskim uslovima potrebno gajiti u kokošinjcima koje je moguće zagrijavati, što podrazumjeva da budu zidani od kvalitetnih i nepropusnih materijala. Potrebno je i da budu prostrani da kokoške mogu da se slobodno kreću i da pri tom održavaju svoju normalnu tjelesnu temperaturu koja iznosi od 40,5 do 43 stepena celzijusa.

Kokoške nosilje zahtevaju i odlično osvjetljene prostorije u kojima borave pa je potrebno voditi računa da osvjetljenje bude od najmanje 3,5 w po jednom metru kvadratnom. Pri tome treba temperaturu vazduha u prostoriji u kojoj borave kokoške održavati na 20 stepeni. Neophodno je i da vlažnost vazduha bude visoka od 65-75%.

2. Ishrana kokošaka

Tokom čitave jeseni i zime je neophodno obezbjediti izuzetno kvalitetnu hranu za kokoške i treba ih pustiti da same odrede koliko im je dovoljno, odnosno voditi računa da hranilice uvijek budu pune, kako bi koke nosilje mogle da se hrane po svojoj slobodnoj volji, i to isključivo koncentratom za koke nosilje. Neophodno je da svaki dan u hranilicima bude najmanje 110g koncentrata na jednu koku nosilju. Visoko kvalitetna hrana treba da sadrži hranjive materije, vitamine, minerale. Neophodne su žitarice, prvenstveno kukuruz, ječam, zob, i mahunarke. Kada se daju nesamljevena zrna, probava duže traje, pružaju potrebnu rezervu energije, ali je slabija hranljiva iskorištenost. Mogu se davati tople kaše. Preporučljivo je toplu, vlažnu hranu davati u jutarnjim satima, dok se suva hrana daje u drugom dijelu dana. Prije podne se daju povrće, korijenski usjevi i drugi dodaci koji će obezbijediti dovoljno minerala i vitamina.

Kako bi se proces varenja odvijao bez problema potrebno je dovoljno pijeska i kamenčića. Voda u pojilicama ne smije da se smrzne, jer je preduslov za proizvodnju jaja i dobro zdravlje. Kao i svoj drugoj gajenoj živini i kokama nosiljama je neophodno obezbjediti dovoljne količine svježe vode za piće. Za koke nosilje je to od dva do tri decilitra vode.

3. Starost

Starost koka nosilja prati i proizvodnju jaja. Kao u svakoj proizvodnji, postiže se vrhunac proizvodnje, nakon čega postepeno počinje opadati. Kod nosilja vrhunac proizvodnje jaja događa se između 26. i 27. nedelje starosti, kada proizvodnja jaja uz optimalne uslove dostiže i 92% nosivosti. Uz povećanje starosti nosilja povećava se i masa jaja, gđe bi u 34. nedelji starosti, težina jajeta trebala iznosti oko 60 grama.

Biološka karakteristika proizvodnje i proizvodni vijek uslovljavaju remont i zamjenu nosilja novim jedinkama. Preporuke su da se dezinfekcija i odmor živinarnika izvrši u periodu od oko 21. dan između dva turnusa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI