Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoUzgoj živine – Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA

Uzgoj živine – Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nosivost je najvažnija proizvodna osobina živine svih vrsta i rasa, bez obzira na to da li se one gaje za proizvodnju jaja ili radi mesa. To je i razumljivo, jer od nosivosti živine ne zavisi samo količina mase jaja koja se od nje dobija, već i brzina razmnožavanja, što je od velikog značaja kako za proizvodnju jaja, tako i za proizvodnju mesa. Zato je nosivost jedno od osnovnih mjera rentabilnosti gajenja određene vrste, rase ili hibridne linije živine.

Nosivost je nasledna, pa zavisi od osobina vrste, rase kao i samih jedinki. Međutim, nosivost jaja se kao i mnoge druge osobine, nasljeđuje samo kao sklonost, ali da li će se ona ispoljavati kod potomstva i u kojoj mjeri zavisi i od niza drugih okolnosti, a prije svega od uslova ishrane, držanja i njege. Zato se stalnim poboljšavanjem ovih uslova, uz odabir za priplod najproizvodnijih jedinki, može znatno uticati na nosivost kao i na druge osobine živine.

Uslovi držanja – Obratite pažnju na vodu

Kada smo kod uslova držanja i njege važno je znati da voda ima poseban značaj i može biti glavni uzrok smanjenja nosivosti, posebno u kaveznom sistemu držanja. Kokoške na nedostatak vode skoro momentalno reaguju. Naime, dešava se da se zapuše neke pojilice, a da proizvođač to ne primijeti. Ako kokoške  1 dan ostanu bez hrane, neće se primjetno smanjiti nosivost, ali ako ostanu bez vode – drastično će se smanjiti. Dovoljna su samo 3 dana bez vode da bi počele da se mitare i da prestanu da nose jaja u potpunosti, navodi dip.inž.Petrović Duška iz PSSS Prokuplje.

Što manje stresa

Premiještanje kokošaka i bilo koji drugi oblik izazivanja panike, nagla promjena temperature u objektu, paraziti… sve to mogu biti uzroci stresnih situacija za kokoške, što direktno dovodi do smanjenja nosivosti ili potpunog prestanka nošenja jaja.

Brzina polnog sazrevanja

Nosivost živine u velikoj mjeri zavisi od brzine polnog sazrijevanja. Treba imati u vidu da suviše rano polno sazrijevanje nije poželjno, jer u tom slučaju podmladak zaostaje u tjelesnom razvitku, a pored toga nosi sitna jaja, i to ne samo u početku nosivosti već i kasnije.

Brzina polnog sazrijevanja jednog grla određuje se prema njegovoj starosti u momentu kada je snijelo prvo jaje. Kod kokošaka, zavisno od rase i u uslova ishrane, držanja i njege, polna zrelost nastupa u starosti od 140-240 dana.

Rase dobrih nosilja pronesu najranije, već sa 140-150 dana. Rase kombinovanih sposobnosti (jaja-meso) nešto su kasnostasnije, jer pronesu obično sa 180-195 dana. Najkasnostasnije su teške rase, koje pronesu tek u starosti od 200-240 dana, pa i kasnije.

Ćurke, takođe zavisno od rase i uslova gajenja, pronesu sa 180-240 dana, plovke sa 140-180 dana, a guske znatno kasnije, u starosti od 280-350 dana.

Vrijeme i dužina mitarenja

Vreme i dužina mitarenja takođe utiču na nosivost. Kokoške, loše nosinje, počinju mitareje već u junu ili julu, mitare dugo, po 4 i više mjeseci, i za to vrijeme ne nose. Sa druge strane, dobre nosilje mitare znatno kasnije (septembar-novembar) i kraće. Većina dobrih nosilja ne prekida nošenje u prvoj polovini mitarenja. Najbolje nosilje mitare najbrže, jer se kod njih istovremeno zamjenjuje veći broj letnog i pokrovnog perja , i što je najvažnije, ne prekidaju nošenje za sve vrijeme mitarenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI