Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako i kada se obavlja berba aronije?

Kako i kada se obavlja berba aronije?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae).

Aronija raste u obliku grma koji može dosegnuti visinu od 1,5 do 2,5 m. Listovi su joj tamnozelene boje i ovalnog oblika te odebljali. U jesen postaju crveni te se u tome očituje dekorativnost biljke. Cvjetovi aronije su bijele do svijetlo rozne boje i nalaze se skupljeni u cvatu. Biljka počinje cvjetati u maju, a plodovi počinju sazrijevati od avgusta. Plodovi su tamnoplave bobice, okruglastog ili spljoštenog oblika. Plodovi aronije čine ogrozd (15 do 20 skupljenih plodova), a u plodu se obično nalazi 5 do 8 sjemenki. Aronija je samooplodna biljka.

U zavisnosti od namjene, plodovi se mogu brati u pvc burad 110 ili 220 kg, ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno.

Moguća je i mehanizovana berba mašinama koje se primjenjuju pri berbi crne ribizle. Upotrebljavaju ih u Njemačkoj, Poljskoj, Finskoj. Ove zemlje imaju velike površine pod ovim voćem, pa je i isplativost primjene ovih mašina opravdana. Učinak ovih kombajna je 0.25- 0.30 ha po času.

Ubrani plodovi aronije mogu se čuvati i do 2 mjeseca na temperaturi od 10 °C i relativnoj vlazi 80 – 85 %, odnosno 3 – 4 mjeseca na temperaturi 2 – 3 °C, čuvanje na hladnom ima pozitivan uticaj na transformaciju tanina i kiselina u plodu. Poboljšava se odnos šećera i kiselina, tako da plodovi gube oporit ukus i postaju slađi. Plodovi aronije sadrže povećane količine tanina i polifenola (antocijana, flavonola, fenolnih kiselina) koji plodovima daju opor i manje pogodan ukus, međutim sve gore pomenute fenolne komponente spadaju u vrlo značajne antioksidanse.

Zahvaljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana), plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, dţemova, ţelea. Iscijeđen sok od ploda aronije ima intenzivno crvenu boju koja je vrlo stabilna zbog čega je vrlo cenjen kako u prerađivačkoj i prehrambenoj tako i u farmaceutskoj industriji.

Plodovi namijenjeni sušenju slažu se na lese u dva do tri sloja i suše na temperature od 60 ºC. Standard za suve plodove zahtijeva posjedovanje 25 % suve materije i vlažnost ne veću od 18 %. Plodovi za sušenje moraju biti čisti bez prisustva plijesni i truleži. Takve plodove treba odstraniti još kada se stavljaju na lese. Osušeni plodovi mogu se čuvati u običnim skladištima i do dvije godine.

Prvu je berbu novog nasada moguće očekivati u trećoj godini, kada je prinos 0,3 do 0,5 kg plodova po biljci. Od pete do sedme godine prinos je 8-10 kg ploda po biljci, a od devete do desete godine i dalje može se očekivati 15 kg po biljci. Dozrijevanje plodova aronije odvija se u avgustu, a berba se može i produžiti budući da se zreli plodovi neće pokvariti i otpasti ukoliko ostanu na biljci.

PROČITAJTE:

Aronija – Tri načina njenog razmnožavanja

Aronija je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu

Napravite domaći sirup od aronije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI