Subota, 26 Novembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKAKO GAJITI PALMU U SAKSIJI - Niske temperature nisu prepreka!

KAKO GAJITI PALMU U SAKSIJI – Niske temperature nisu prepreka!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Palme su biljke koje su navikle na izuzetno visoke temperature, što mnogi smatraju velikom preprekom za njeno odgajanje na našem podneblju. Ipak, kao i sve ostale biljke, ukoliko im pružimo adekvatnu njegu mogu se gajiti i u saksiji na terasi. Kineska palma, brdska palma i robelini su samo neke od vrsta koje su idelane koje se mogu gajiti u kućnim uslovima. Kako da gajite palmu pročitajte u tekstu ispod.

Temperatura za gajenje palme

Većina vrsta palmi zahtjeva temperaturu koja ne smije da bude niža od 7 stepeni tokom cijele godine kako bi mogle da se gaje na otvorenom prostoru. S obzirom da na našim prostorima temperature mogu da idu i do 20 stepeni ispod nule, gajenje palme na otvorenom prostoru može biti otežano. Međutim, nije neizvodljivo. Sa adekvatnom njegom ove biljke mogu da se gaje u saksiji, na nekoj terasi ili u zatvorenom prostoru.

Odabir mjesta za palmu

Prije svega palme posađene u saksiji trebalo bi smjestiti na dobro osvjetljeno mjesto. Većina vrsta palmi dobro podnosi sunčevu svjetlost ali pod uslovom da ona nije direktna. Ovo se odnosi i za biljke koje se nalaze na otvorenom ali i u zatvorenom prostoru. Ukoliko odlučite da saksiju sa palmom iznesete napolje odaberite prostore koji suzaklonjeni od vjetra.

U zatvorenim prostorima palmama prija dnevna temperatura od 21 do 26 stepeni, a tokom noći ne nižu od 15 stepeni celzijusa. Zato bi joj trebalo omogućiti takvo mesto.

Zalivanje palme

Biljku zalivajte kada na površini od 5 cm ima malo vode, a ispod je potpuno suvo. Za palme u zatvorenom prostoru veoma je važno provjeravati vlažnost jednom do 2 puta nedeljno. Za one biljke na otvorenom prostoru, vlagu treba provjeravati svakodnevno. Vodu sipajte dok ne krene da se nakupljau posudu za sakupljanje vode i nakon pola sata istu prosuti.

Đubrenje palme

Za đubrenje biljke koristiti vodotopivo đubrivo koje je namenjeno za palme. Za rastvaranje poštujte uputstvo i zalivajte jednom mjesečno tokom ljetnjih mjeseci.

Jednom mjesečno poprskajte listove mlakom vodom kako bi sprali soli od đubriva i prašinu. Za biljke u zatvorenom prostoru prebrišite listove vlažnom krpom. Čisti listovi utiču na smanjenje broja štetnih insekata koji napadaju palmu.

Presađivanje palme

Presadite palme u veće posude na svake 2 do 3 godine i koristite saksije koje imaju rupe za drenažu na dnu. Poželjno je da nabavite istu vrstu zemlje za sadnju koju ste koristili u staroj saksiji.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Najljepše jesenje cvijeće za baštu

Radite ovo redovno i cvijeće će vam duže cvjetati

Stavite u saksiju filter za kafu i vaše cvijeće nikada neće uvenuti!

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]