Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da vam surfinija cvjeta od maja do oktobra

Kako da vam surfinija cvjeta od maja do oktobra

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Surfinije su jedne od najzahvalinijih cvjetnica i svaki balkon ili ograda izgledaju veličanstveno pod njihovim cvjetovima koji cvjetaju od maja do oktobra.

Viseće petunije, kako su još poznate u narodu, dolaze u raznim bojama: mogu biti bijele, žute, ljubičaste, ružičaste i crvene i sigurno će ostaviti utisak na svakoga ko baci pogled na vašu terasu.

Sa vama ćemo podijeliti osnovna pravila za njegu “kraljica balkona” kako biste uživali u bujnom i zdravom cveću.

Sadnja surfinija

Možete da ih uzgajate iz sjemena ili iz rasada, s tim što je uzgoj iz rasada mnogo lakši. Sjeme je sitno i traži mnogo svjetlosti da bi proklijalo.

Ako ih uzgajate iz sjemena, posijte ga 10 do 12 sedmica prije nego što ćete cvijeće rasaditi napolju. Kada biljka formira tri lista, možete da je presadite napolju.

Ako se odlučite da kupite rasad, što cvećari preporučuju kao lakši put gajenja ove biljke, poslije posljednjeg proljećnog mraza presadite je na svjetlo sunčano mjestu u dobro procijeđeno zemljište i tu držite dok ne krenu visoke proljećne temperature.

Sve petunije, pa i surfinije, uspijevaju i u djelimičnoj sjenci, ali će u takvim uslovima imati manje cvjetova. Dobro je da biljke budu zaklonjene od vjetra.

Za uzgoj u saksijama, koristite mješavinu supstrata sa bijelim tresetom. I pored toga što surfinija ne pušta dubok korijen, za uspješan uzgoj zasadite je na dovoljnoj dubini da zrela biljka može lijepo da se učvrsti.

Jedna biljka je dovoljna za saksiju prečnika 20 cm. Viseće petunije se nerijetko uzgajaju u žardinjerama i sandučićima, pa je preporuka da posadite tri do pet biljaka u jednu veliku posudu.

Održavanje i zalivanje

Surfinije bi tokom ljeta trebalo da držite u hladovini, ali na mjestu koje nije hladno. Ako je budete gajili na previše toplom mjestu, biljka će biti neugledna, bez forme, sa dugačkim stabljikama i malim brojem cvjetova.

Kada biljka formira lijep, grmoliki oblik, temperatura iznad 12 stepeni Celzijusa će pospješiti cvjetanje. Kompost u kome je surfinija zasađena trebalo bi da bude prilično vlažan, ali ne i natopljen.

Ako primjetite da lišće surfinije žuti u ranoj fazi rasta, to je najvjerovatnije posljedica sušenja biljke. Kada je zalivate trudite se da ne kvasite listove ili bar da se na njima voda ne zadržava predugo, jer to pogoduje razvoju sive plijesni i pepelnice.

Takođe, biljke ne smiju biti mokre tokom noći.

Ako držite surfinije na sunčanom mjestu, preko ljeta ćete morati da ih zalivate dva puta dnevno, a ako su u hladu biće dovoljno jednom dnevno.

Prihrana

Prihranu sufrinija trebalo bi da počnete tri sedmice poslije sadnje, poslije čega nastavljate da je prihranjujete jednom nedjeljno.

Ova biljka traži njegu i posvećenost, a ključ za uspješno uzgajanje surfinija je redovna prihrana jednom sedmično i čišćenje od precvjetalih cvjetova.

Za uspešan rast ovog cvjeća, za prihranu će biti dovoljno univerzalno tečno đubrivo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI