Petak, 19 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da uskladištimo vlastiti sjemenski krompir i koje biljke možemo da skladištimo...

Kako da uskladištimo vlastiti sjemenski krompir i koje biljke možemo da skladištimo pored krompira?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvanje krompira do proljeća nije jednostavno, a čuvanje sjemenskog krompira je zahtjevnije od čuvanja merkantilnog krompira (krompira za jelo).

Veliki dio baštovana kupuje sjemenski krompir neposredno prije sjetve, ali jedan dio ostavlja svoj krompir za sjeme. Na taj način su sačuvane mnoge stare sorte krompira. Čuvanje vlastitog sjemenskog krompira je jeftinije od kupovine skupog sjemenskog krompira.

Kada ostavljamo krompir iz bašte za sjeme prvi korak je odabir krtola koji započinje još prije vađenja krtola iz zemlje. Za sjeme se odabiru grmovi  koji su zdravi, bez simptoma oboljenja. Najvažnije je da su odabrane krtole srednje veličine i zdrave. Na krtolama ne smije biti simptoma oboljenja, oštećenja od štetočina.

Izvađenje krtole se suše, ali se sušenje sjemenskih krtola razlikuje od sušenja merkantilnog krompira. Dok se krtole koje ostavljamo za jelo suše u haldovini, sjemenske krtole poslije vađenja iz zemlje sušimo na Suncu i svjetlosti. Sjemenski krompir treba da pozeleni prije skladištenja. Na taj način se povećava količina solanina i drugih materija u krtolama koje nisu za jelo, ali postaju otpornije na bolesti.

Pročitajte: Sjemenski krompir – Pokazatelji kvaliteta

Krompir se najčešće čuva u podrumima koje je prije unošenja krompira potrebno očistiti, oprati i dezinfikovati površine, okrečiti zidove. To se radi najmanje tri sedmice prije vađenja krompira iz zemlje.

Sjemenske krtole se najbolje čuvaju u drvenim ili plastičnim šupljikavim gajbicama. Najbolje je kada su krtole u jednom sloju, a najviše u dva sloja. Gajbice se postavljaju na police ili se slažu jedna na drugu. Razmak treba da osigura nesmetanu cirkulaciju vazduha sa svih strana oko krtola krompira.

Optimalna temperatura čuvanja sjemenskih krtola je od 2 do 5°C. Ukoliko je temperatura iznad 5°C krompir počinje da klija, a na temperaturama ispod 2°C krtole izmrzavaju.

Osim optimalne temperature potrebno je osigurati i optimalnu vlažnost u podrumu. Ukoliko je vlažnost iznad 70% javlja se trulenje krtola, a kada je vlaga niža dolazi do isušivanja.

Tokom čuvanja sjemenske krtole je potrebno pregledati kako bi uklonili krtole koje su počele propadati, tuliti ili pokazivati neke druge siptome oboljenja.

Kako druge biljke djeluju na uskladištene krtole?

Krtole se odično skladište kada su posute piljevinom od čistog dveta ili listovima jarebike, jer sprečavaju pojavu trulenja. Piljevina upija višak vlage, a listovi jarebike ispuštaju fitoncide – materije koje uništavaju štetne mikroorganizme. Osim listova jarebike možemo koristiti i duge vrste biljaka koje će zaštiti krtole od propadanja. Grančice bora i smrče, suvi omotač crvenog i bijelog luka imaće istu ulogu kao i listovi jarebike. Ukoliko suvu nanu pospemo po krtolama krompira ona će usporiti klijanje krompira.

Pročitajte: Kako se vrši naklijavanje sjemenskih krtola

Jabuke ne treba skladištiti pored krompira, jer će poprimiti miris krompira i okus će im biti lošiji. Sa duge strane jabuka ispušta etilen koji pospješuje klijanje krompira. Osim toga etilen će ubrzati trulenje i propadanje krtola koje skladištimo.

Međutim, nekoliko jabuka se može uskladištiti  sa krtolama mladog krompira, jer će ubrzati dozrijevanje i dozrijevanje kore krompira.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

đuveč u tegli

ĐUVEČ U TEGLI – Probajte i uvijek ćete spremati ovu zimnicu!

Zima je duga, a povrće nam je veoma potrebno tokom zimskih dana. Đuveč u tegli je zmnica uz koju ćete uvijek imati pri ruci...