Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako da se reznica ukorijeni svaki put?

Kako da se reznica ukorijeni svaki put?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ne želite plaćati skupe sadnice ili vam je jednostavno lakše ukorijeniti dio grane i uzgojiti voćku, vinovu lozu ili neki  grm. Pojedini uspiju da ukorijene reznicu dok većini to ne pođe za rukom. Brojni su razlozi za neuspijeh ali jedan je ključan! Evo zašto?

Reznica je dio odrasle biljke i ima sve iste sortne karakteristike kao i matični primjerak. Postoji mnogo opcija za ukorjenjivanje, ali razmotrit ćemo jednu – direktno ukorjenjivanje u tlu.

Postoje biljke koje se bez problema ukorijenjavaju. Na primjer topola se lako ukorijenjava u tegli. Za par nedelja dala je i korenje i lišće, a ima dosta grmlja i drveća koje ne ukorijenjava tako lako. U čemu je problem?

Pročitajte: Kako ožiliti reznice tokom zime?

Prilikom postavljanja reznice u zemlju ona koristi hranljive materije koje se nalaze u toj zemlji za stvaranje korijenovog sistema i izdanaka. Međutim, prilikom sadnje u zemlju, prvo se probude pupoljci i počinju da izbacuju izdanke sa lišćem. Često se to može vidjeti pri razmnožavanju ruža – sve se lijepo razvija, pojavljuju se listovi i odjednom, za samo nekoliko dana, osuši se, a stabljika odumire. To se jednostavno objašnjava: stabljika je iscrpila svu hranu koju je imala u početku, ali nije imala vremena da formira korijenov sistem, iscrpljena je i takva reznica odumire.

reznice u vodi

Nakon što smo utvrdili uzrok odumiranja reznica, potrebno je formirati ispravnu taktiku za njihovu sadnju, u kojoj će biljka imati dovoljno snage i za korijenje i za lišće.

Dakle, morate pratiti sljedeće korake za ukorjenjivanje reznica u zemljištu:

  1. Odrežite stabljiku odnosno reznicu.
  2. Pripremite posude i zemlju u koju ćete postaviti reznice
  3. Namočite reznicu jedan dan (jače drvo, kao što je grožđe, može i dva dana).
  4. Ubacite reznice u posude sa zemljom. Važno je spriječiti razvoj lisnih pupoljaka i ići u korist razvoja korijena. Stoga je poželjno da donji dio drške bude u toplijem okruženju, na primjer, korijenje je u blizini radijatora ili nekog izvora toplote, a vrhovi blizu hladnog prozora.

VAŽNO:

Stabljika ima ograničenu zalihu hrane, što znači da razvoj pupoljaka mora biti ograničen, jer ga oni najaktivnije troše.

Naravno, listovi su neophodni prilikom ukorjenjivanja reznica ali u početku će biti dovoljan jedan par, a većini biljaka za početak će biti dovoljan jedan list.

reznice

Da biste dobili takvu reznicu, morate ostaviti samo 2 pupoljka, identifikovati najaktivniji od njih (onaj koji prvi izraste) i ukloniti ga. Tada će se zalihe hrane gotovo u potpunosti potrošiti na razvoj korijena, a listovi će se pojaviti kasnije, na već ukorijenjenoj, ojačanoj biljci.

Kada se na ovaj način održi ravnoteža između podzemnih i nadzemnih dijelova biljke, možemo biti sigurni da su reznice bile uspješne i da ćemo naše mlade biljke dobiti na vrijeme.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...