Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoAsmina ili indijska banana - Otporna na niske zimske temperature (- 30...

Asmina ili indijska banana – Otporna na niske zimske temperature (- 30 ºC)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Asimina (Asimina triloba) je višegodišnja biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja je poznata i kao indijanska banana. 

Asimina je uopšte rijetka vrsta. Spada u listodapadne vrste sa velikim listovima. Zahtijeva bogata humusna zemljišta, ali raste i na drugim tipovima zemljišta (izuzev na kiselim). Poželjno je dodati prilikom sadnje što više organskog đubriva i hraniva kako bi mogla da nesmetano raste.

Prvih nekoliko godina asimina raste sporo, a s vremenom, kako joj raste korijen, srazmjerno raste i sadnica. U početku je potrebno da ima i neki vid potpore da se stablo ne bi lomilo. Jako je bitno da bude posađena na mjestu gdje nema jakog popodnevnog sunca. Ukoliko je izložena cjelodnevnom suncu, može doći do pojave ožegotina.

Oblik uzgoja sami određujete – kao žbun može rasti 2,5-3 metra, a kao drvo čak i do 5 m. Poznato je da je otporna na niske zimske temperature (do -30°C), ali u prvim godinama rasta preporučljivo je da se pred zimu osigura adekvatnim agrotekstilom, malčom, lišćem ili slamom.

Biljka cvjeta u aprilu, tamnim ljubičastim cvjetovima. Rađa minimum tri godine poslije sadnje.

Pročitajte: GUAVA – Malo tropsko drvo

Nakon oprašivanja rastu grozdaste cvasti, a zatim se razvija plod koje se kreće u prečniku od 7 do 15 cm. Plodovi su kao kod manga, sa zelenom kožom koja pri zrenju prelazi u žutu, obično do kraja semptembra.

Plodovi mogu težiti do 0,5 kg. Meso ima sladak ukus i podsjeća na mješavinu banane, manga i ananasa.

Voće može da se bere direktno sa drveta ili možete sačekati da samo padne na zemlju.

Plodovi asimine su bogati ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Asimina za sada ni kod nas ni u regionu nema poznatih štetočina i bolesti.

Listovi su poznati kao prirodni insekticid. Natopljeni u vodi deluju protiv krompirove zlatice, nematoda i drugih štetočina.

Kako da napravite sprej od lišća asimine?

Pokupite lišće u jesen, žute i pred opadanje. Lišće se potpuno osuši – na primjer, u kartonskoj kutiji. Dvije pune kašike suvog, smrvljenog lišća sipati u 2 litra tople vode. Sve zajedno ostaviti da se natopi nekoliko dana (idealno 7-10) kako bi se dobila braon suspenzija. Procediti i čuvati na tamnom i hladnom mjestu do proleća. Na proljeće samo sipajte u prskalice i primenite. Tokom natapanja iz listova se izlučuje asimicin, koji je prirodni insekticid. Čak su i Indijanci to sredstvo koristili protiv krompirove zlatice, da zaštite svoje konje protiv komaraca i slično.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI