Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako da pripremite baštu za zimu

Kako da pripremite baštu za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dolazak hladnijih mjeseci predstavlja početak perioda kada se bašta polako priprema za zimski san. Ipak, intenzitet radova još ne jenjava jer je upravo sada vrijeme za jesenju sadnju. Otkrivamo šta je sve potrebno da uradite kako bi vaše biljke i vrt spremni dočekali proljeće.

Ovaj period godine nam često pokloni još nekoliko dana čistog plavog neba i natprosječnih temperatura kada su savršeni uslovi za posljednje radove u bašti kako bi očuvali biljke i za sljedeću sezonu.

Prije prvih jutarnjih mrazeva trebalo bi da presadite osjetljivo cvijeće i biljke u saksije, a zatim da ih prenesete u zatvoren prostor i tako ih zaštitite od vjetra i niskih temperatura.

Osjetljive biljke koje ostaju u zemlji uvijte asurama, trskom, platnom ili sličnim materijalom koji će štitili biljku i istovremeno joj omogućiti da “diše”. Zimzelene biljke uvežite kanapima kako se ne bi od jakog vetra ili pod težinom snega polomile.

Ukoliko želite da posijete travnjak, jesen je idealno vrijeme za to jer je tlo još toplo. Postojeći travnjak dobro očistite od opalog lišća i korova. Travu treba pokositi na 2 do 3 cm visine da bi se pospiješilo bokorenje. Na mjestima gdje se trava prorijedila, posijte novu.

Opalo lišće nemojte bacati jer od njega možete da napravite kompost. Lišće je odličan izvor hranljivih materija i organskih materija. Kompost pravite tako što ćete postaviti sloj lišća od 10-ak centimetara u cvjetne leje i pokriti ga slojem zemlje.

Čak i ako se ledena jutra približavaju, nije kasno za sadnju. Lisnato povrće poput spanaća ili određenih salata možete zasaditi u mini staklenike, odnosno staklene sanduke koji će ujedno uljepšati vaš vrt.

Ako planirate sadnju drveća ili žive ograde, sada su idealni uslovi. Sadnicama pogoduje to što je zemlja vlažna, a temperature se ne spuštaju ispod nule. Možete posaditi sve sadnice listopadnog i zimzelenog drveća, žbunja, kao i žive ograde.

Izvor: kucastil.rs

PROČITAJTE:

Zaštita smokve od izmrzavanja

Bašta bez korova uz pomoć kartona

Riješite se mrava u baštama i okućnicama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI