Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako da pravilno orežete smokvu

Kako da pravilno orežete smokvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smokva je mediteranska drvenasta vrsta koja spada u listopadni grm iz roda fikusa, a familije dudova. Biljka je izvorno iz zapadnih djelova Azije i jugoistočne Evrope, a danas je rasprostranjena širom svijeta i uzgaja se kao voće i kao ukrasno bilje.

Smatra se za jednu od najstarijih voćnih vrsta koje su kultivisane, a pronađeni fosilni ostaci govore da se gajila pre pšenice i ječma.

Smokva je biljka koja rano stupa na rod, već u drugoj godini. Da bi rodnost bila visoka i redovna, pored pravilne sadnje i agrotehničkim mjera, treba da se izvede i pravilna rezidba.

Najbolje vrijeme za rezidbu

Neko voće ili drveće „krvari“ kada ga sječete, odnosno pušta sok mnogo više nego drugo, a to je slučaj i sa smokvom. Takvo puštanje soka može da poveća rizik od prodiranja bolesti u ranu, te zbog toga treba izbjegavati rezidbu u periodu kada smokva može da „krvari“.

Najsigurnije vrijeme da obavite rezidbu smokve je dok je u stanju mirovanja. Kako je riječ o listopadnoj biljci, lako je da utvrdite kada ide na spavanje: tokom zime, kada joj otpadne svo lišće.

Pravilno orezivanje smokve

Posadili ste smokvu i došao je trenutak prve rezidbe.

Kada prvi put orezujete smokvu to će biti oštro orezivanje i smanjivanje njene veličine gotovo za jednu polovinu. Akcenat pri orezivanju u ovoj fazi je na usmjeravanju biljke da ostane kompakta. Sa orezivanjem žellte da podstaknete biljku da svoju energiju usmjeri na razvoj korijena, a ne krošnje.

Pročitajte: Načini razmnožavanja smokve

U narednoj sezoni, nastavićete sa orezivanjem tokom zime (u periodu mirovanja biljke). Samo, ovaj put počinjete detaljno da planirate budućnost biljke. Želite da sačuvate samo nekoliko najjačih, najmlađih grana. Ove grane postaće glavne za proizvodnju voća ali će im trebati prostor, pa osigurajte da one grane koje želite da istaknete budu jednako raspoređene na biljci.

Tokom treće sezone orezivanja (opet na zimu) potrebno je orezati nove grane (uključujući vodopije koje se uzdižu iz osnove biljke) koje će samo da oduzimaju resurse glavnim granama. Takođe, potrebno je da ostranite i:

  • Neke od sekundarnih grana: Ovo su grane koje rastu sa vaših glavnih grana. Orežite one koje rastu pod uglom od 45 stepeni. Te grane će biti slabe jer rastu pod neodrživim uglom.
  • Grane koje se prepliću ili su tik jedna uz drugu.
  • Orežite za trećinu svoje glavne grane. To će održati biljku kompaktnom (plodovi će biti dostupniji za branje), a omogućiće vam da izbegnete rasipanje hranljivih resursa na povećanje veličine biljke na ušrb razvoja plodova.

Izvor: The Spruce

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI