Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOdržan sajam peglane kobasice u Pirotu

Održan sajam peglane kobasice u Pirotu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aleksandar Džunić iz ekipe “Kada padne prvi sneg”, pobjednik je Osmog sajma pirotske peglane kobasice, a on je na ovom takmičenju pobijedio i prošle godine.

Drugo mjesto pripalo je Milanu Saviću iz ekipe “M/M”, a treće Nenadu Zlatkoviću iz ekipe “Kozorog”.

Diplomu za najbolje uredjen štand dobila je “Ekipa Marković”.

Nagrađeni su i najstariji i najmlađi učesnik Sajma na kojem je učestvovalo 40 proizvođača peglane kobasice.

Svoje proizvode predstavilo je i tridesetak vinarija i oko trideset mljekara i proizvođača sira i kačkavalja, a bilo je i proizvoda domaće radinosti i suvenira.

“Prošle godine smo bili prvi sada smo opet pobjednici. To potvrđuje kvalitet naše peglane kobasice. Srećan sam zbog toga”, rekao je pobednik Džunić.

Ta gastronomsko-turistička manifestacija koaj se danas i sutra održava u Sportskoj hali “Kej” u Pirotu izazvala je veliko interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva: procjenjuje se da ih je danas nekoliko hiljada, najviše iz susjedne Bugarske.

Manifestaciju su otvorili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, prošlogodišnji promoter glumac Marko Gvero i ovogodišnji promoter glumac Boris Milivojević.

“Nadam se da ćemo zadržati kvalitet jer je peglana kobasica odavno prevazišla naše okvire i ona je brend regionalnog karaktera. Krajem aprila će biti završen elaborat o zaštiti geografskog porijekla i nadam se da će to biti završeno u ovoj godini”, rekao je gradonačelnik Vasić.

Po riječima predsjednika Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjana Savića, koji je i proizvođač tog jedinstvenog delikatesa, cijeli grad je danas u znaku tog specijaliteta.

“Radimo na tome da se ovaj naš brend zaštiti. Na tome se radi veoma ozbiljno. Svi uzorci su pred Sajam prošli kompletne analize jer smo učinili veliki napredak na poboljšanju kvaliteta i bezbijednosti proizvoda”, rekao je Savić.

Peglana kobasica se pravi tokom zime od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa s dosta bijelog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade.

Kobasice se suše na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se iz njih istisnuo vazduh i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv – peglane.

Izvor: N1

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI