Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMnogi koriste ovo ulje, a nisu svjesni koliko uništava zdravlje: Opasnije je...

Mnogi koriste ovo ulje, a nisu svjesni koliko uništava zdravlje: Opasnije je od šećera i masti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako tačan sastojak koji izaziva ove promjene nije još otkriven, naučnici preporučuju smanjenje njegove količine u ishrani

Sojino ulje je čest sastojak prerađene hrane i čini polovinu svih biljnih ulja koja se proizvode u svijetu, ali krije jednu opasnost po zdravlje, tvrde naučnici.

Naime,  na Kalifornijskom Univerzitetu Riverside sprovedeno je istraživanje nad miševimam, pri čemu je jedna grupa dobijala hranu bogatu sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje.

Rezultati su pokazali da sojino ulje  izaziva dijabetes i gojaznost. Osim toga, može da dovede do genetskih promjena u mozgu, koje izazivaju neurološke poremaćaje poput teskobe i autizma, Alchajmerove bolesti i depresije.

Modifiikovalo je ekspresije stotinak različitih gena u području hipotalamusa, te  dovelo do različitih upala i negativno uticalo na metabolizam. Obe vrste sojinog ulja imali su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promjenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posljedice pretrpio je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osećaj euforije. Promjene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom.

Izvor: Stil

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI