Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da odaberete najbolju sortu krompira za svoje potrebe

Kako da odaberete najbolju sortu krompira za svoje potrebe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje različite vrste krompira, koje su rezultat nekoliko vijekova selektivnog uzgoja. Po boji kore krompiri se dijele na bijele, crvene i žute. Druga podjela je prema dužini vegetacije, pa se tako razlikuju rane sorte (od 60 do 80 dana) poput Kleopatre i Jerle (Jaerla), srednje rane sorte (od 80 do 100 dana) kao što je Monalisa, srednje kasne (od 100 do 120 dana) u koje spadaju Desire i Kondor, i kasne sorte (do 150 dana) poput Agrije. Sorte s ranom vegetacijom se uglavnom koriste kao svježe povrće, dok se kasne vrste ostavljaju na čuvanje.

Prema načinu upotrebe krompira, razlikujemo stone, koje se koriste u ishrani, industrijske, koje sadrže 18% i više skroba, stočne, i univerzalne sorte. Iako se u svijetu gaji preko 5.000 različitih vrsta i sorti krompira, izdvajamo neke od najrasprostranjenijih.

Sorte krompira

Anais

Spada u najranije vrste krompira koje su dostupne na tržištu, tako da se često karakteriše kao najpopularniji proljećni i ljetnji krompir u Evropi. Krompiri ove sorte su tvrdi, okruglog ili ovalnog oblika, a kora i meso im je žute boje.

Tiamo

Ova sorta pripada ranim vrstama krompira, sa dužinom vegetacije od 90 dana. Krtole su duguljaste i ovalne, s crvenom korom i mesom žute boje. U pitanju je krompir vlažne, voštane strukture, koji je i prilično tvrd. Obično se jede kao mladi krompir i pogodan je za kuvanje i pečenje.

Pročitajte: Sjetva MLADOG KROMPIRA – Posijte ga U MARTU, a vadite u JUNU

Red Scarlet

Još jedna rana sorta koja se jede kao mladi krompir i veoma je rasprostranjena u našim predjelima. Daje dobre prinose, a krtole su duguljaste, ovalne i imaju crvenu koru, sa žutim mesom. Pogodan je za kuvanje i s korom, a često se i upotrebljava za pravljenje krompir salate.

Jaerla

Pripada ranim vrstama krompira, te se nerijetko kupuje i kao mladi krompir. Odlikuju je krupne, okrugle krtole sa žutom korom i svijetložutim mesom. U pitanju je veoma prinosna sorta, koja dobro podnosi mraz, s niskim do veoma niskim sadržajem suve materije.

Kleopatra

U pitanju je rana sorta krompira, s krtolama koje su ovalnog oblika i blijedožutog mesa. Biljka ove sorte ima svijetle, crveno-ljubičaste cvjetove. Veoma je pogodna za preradu u čips i pomfrit.

Monalisa

Pripada srednje ranim vrstama. Krtole su duge, ovalne i glatke, a meso žuto. Često se upotrebljava, jer je pogodna za pečenje u rerni ili kao dodatak salatama.

Liseta

Spada u srednje rane sorte, s vegetativnim periodom od 95 do 100 dana. Krtole su krupnije, ovalne i duguljaste, sa svijetložutom korom i mesom. Obično se javlja 12 krtola po biljci, a pogodna je za uzgajanje na raznim podnebljima, jer dobro podnosi sve vremenske uslove i sušu. S obzirom na voštanu, vlažnu strukturu i prilično tvrdo meso, posebno je pogodna vrsta za pečenje u pećnici i pravljenje pomfrita. Takođe, može i da se duže čuva za zimnicu.

Pročitajte: Kalendar radova u krompirištu

Desire

Desire spada u srednje kasne sorte i veoma je adaptivna. Krtole su ovalne, dugačke, s korom crvenkaste boje, dok je meso svijetložuto. Veoma otporna na sušne uslove. Često se koristi za kuvanje, pečenje i pravljenje pomfrita.

Dido

Srednje kasna sorta, vegetativnog perioda od 110 do 115 dana. Krtole su krupnije, okruglog ili ovalnog oblika, s mesom bijele boje. Prinos mu je prilično velik, a koristan je za dugo čuvanje i svježu potrošnju. Ne raskuvava se i ne mijenja boju nakon kuvanja, a dobar je i za pečenje.

Romano

Pripada srednje kasnim sortama. Odlikuje ga crvena boja kore, a meso mu je bijelo, s velikim krtolama, okruglog ili ovalnog oblika. Ima široku primjenu u ishrani, te je pogodna i za kuvanje, pečenje, pravljenje pomfrita i čipsa. Može i da se čuva za zimnicu.

Margarita

U pitanju je srednje kasna sorta, koja se uglavnom koristi za svježu upotrebu, ali se i dobro skladišti. Ova sorta ima visok prinos, sa u prosjeku deset krtola po biljci, ovalnog oblika, sa svijetložutom korom. Pogodan je za kuvanje, a meso ne mijenja boju nakon što se skuva.

Pročitajte: Kako se pravilno čuva krompir da ne proklija i traje mjesecima

Kondor

Krtole sorte Kondor su velike, ovalne i duguljaste, s crvenom korom i blijedožutim mesom. Veoma je pogodna za pečenje i kuvanje, a koristi se i za industrijsku preradu.

Agrija

Spada u kasne sorte, s krtolama koje su duguljastog i ovalnog oblika. Kora i meso su žute boje. Koristi se u ishrani, kao i u industrijskoj upotrebi.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI