Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako da odaberete dobro sjeme za narednu godinu

Kako da odaberete dobro sjeme za narednu godinu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravo je vrijeme da se razmišlja o sjemenu za narednu godinu, kako biste bili spremni za proljeće. Ali, kada se razmišlja i planira sadnja, uvjek se pojavi dilema koje sjeme da kupite: domaće, stare sorte ili hibride? U narednim redovima vam donosimo šta treba da uzmete u razmatranje, a što može da vam pomogne u odluci.

Prvi korak je da odlučite koje biljke želite da gajite sljedeće godine i provjerite da li sjeme tih biljaka imate u zalihama. Možda otkrijete da ne morate uopšte da kupujete sjeme za neke biljke.

U standardnom pakovanju je obično više sjemena nego što vam treba za godinu dana, a ako ste prošlogodišnji višak držali na hladnom i suvom mjestu, bez direktnog svjetla, nema razloga zašto ga ne biste koristili sljedeće godine. Naravno, obavezno pogledajte rok važenja i shvatite to ozbiljno.

Važno je da sjeme bude zdravo. Mnogo stvari može poći po zlu nakon što posijete sjeme, te je dobro da budete sigurni da je barem sjeme u redu. U suprotnom, ako biljke kasne sa nicanjem, to će samo da vam stvara brigu i sumnju da li ih treba ponovo posijati.

Iz istog razloga treba biti oprezan kada je u pitanju razmjena sjemena, jer ne možete znati koliko je neko pažljivo pripremio i kako je čuvao sjeme, a što opet može dovesti do toga da vam biljka ne nikne.

Pri izboru vrste sjemena, pitanje je koju sortu želite da gajite: domaću, autohtonu ili noviju, savremenu sortu? Postoje pozitivni razlozi u korist obe vrste.

Stare, domaće sorte

  • Obično imaju bolji ukus;
  • Često su pogodnije za baštovane, nego za komercijalnu proizvodnju. Uzmimo za primjer grašak koji sazrijeva malo po malo tokom cijele sezone, a ne odjednom za veliku žetvu;
  • Možete pronaći neobične podvrste poznatih biljaka, koje se nikada ne svrstavaju u glavne kataloge;
  • Ljudi koji uzgajaju domaće sorte često su iz domaćinstava koja se bave ekološkom ili organskom proizvodnjom, koju svi želimo da podržimo;
  • Uzgoj domaćih sorti biljaka pomaže zadržavanju genetske raznolikosti baš tamo gde pripadaju, u poljima i baštama, a ne zamrznute u nekoj banci gena.

Nove, savremene sorte

 • Imaju veći prinos;
 • Savremene sorte su često otpornije na određene bolesti;
 • Imaju ujednačene plodove;
 • Kod savremenih sorti je izvjesnije šta ćete dobiti i mnogo više informacija ima o njima, što je prednost, ako su vam pouzdani usjevi važniji od eksperimentisanja sa starim sortama.

Da li koristiti hibride?

Neki misle da „hibrid“ znači „genetski modifikovan“. To nije tačno!  Ukratko, riječ je o ukrštanju dva soja istog povrća, kako bi se dobilo djete, odnosno nova sorta iste biljke (generacija F1), a to je sjeme hibrida koje sijete u bašti.

Prednost hibrida je što ima pozitivne osobine oba roditelja.

Nedostatak hibrida je što ne možete sačuvati sjeme od njih, jer se te osobine ne prenose na sljedeću generaciju.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE.

Najbolji način da sačuvate sjeme paradajza za sljedeću godinu

Kako ubrati i čuvati sjeme povrća i cvijeća?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI