Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU Subotištu otvorena biogasna elektrana

U Subotištu otvorena biogasna elektrana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Ću Dongju, koji je kao čelnik FAO prvi put u istoriji te organizacije posetio Srbiju, prisustvovali su otvaranju biogasnog postrojenja “Đurđević” u Subotištu kod Pećinaca.

– Ovo je prvi put u istoriji FAO od 1945. da direktor FAO posećuje Jugoslaviju, Srbiju i Beograd – naglasio je Nedimović i dodao da je Ću došao u Srbiji jer se zainteresovano za srpsku poljoprivredu.
Ću je, dodao je Nedimović, došao u Subotište, bio je danas i u Zemunu na pijaci.
– Došao je da vidi srpsku poljoprivredu, ne da sluša neke lepe reči već da se uveri kako to funkcioniše kod nas – naveo je ministar.
Podetio je da je Ću čovek koji je napravio revoluciju kada je reč o modernim tehnologijama u kineskoj poljoprivredi i na naučni način razrešio gomilu problema, kao i da nije slučajno što vodi jednu od najvećih organizacija u UN.
– Nema boljeg intelektualnog potencijala nego što postoji u FAO kada je reč o hrani. Njihov posao je da pruže nama podršku i da nam približe sve ono što se dešava u svetu – naglasio je Nedimović i dodao da je digitalizacija sve prisutnija i u poljoprivredi.
Doskorašnji zamenik ministra poljoprivrede Kine Ću Dongju rekao je novinarima da mu je velika čast što je došao u posetu Srbiju i istakao da srpska poljoprivreda ima veliki potencijal, zbog velike prirodne raznovrsnosti. Ukazao je na značaj digitalizacije u poljoprivredi i dodao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovrao sa o “digitalnoj farmi”, projektu koji se razvija u Srbija.
PET MB AGRAR je počeo 2018. sa izgradnjom biogasnog postrojenja za proizvodnju električne energije kapaciteta 1 MW i toplotne energije kapaciteta 1 MW, uz mogućnost proširenja proizvodnje električne energije na 2 MW.
Za proizvodnju električne energije kao energenti koristi se kukuruzna silaža, stajnjak od goveda, klanični otpad, i ostale sirovine kao ostaci od prehrambene industrije, voća, povrća, odnosno sve materije koje su sklone truljenju.
U sastavu Industrije mesa Đurđević, nalazi i firma PET MB Agrar koja se bavi poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom. PET MB Agrar poseduje farmu kapaciteta 2.000 junadi i obrađuje oko 750 hektara zemlje.
Proizvodena električna energija koja se proizvede ide u električnu mrežu za masovno korišćenje, poznata kao zelena energija, dok se toplotna energija koristi za grejanje.
Izvor: Tanjug
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI