Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako da ne pogriješite kod jesenje sadnje voćaka

Kako da ne pogriješite kod jesenje sadnje voćaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravo je vrijeme za sadnju voćaka. Najčešće je riječ o većim investicijama na gazdinstvu pa su i greške skupe, napominje profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Nenad Magazin.

– Treba iskoristiti lijepe dane i posaditi one vrste gdje je sadnja i planirana za jesen. Jesenja sadnja doprinosi boljem ukorijenjavanju i prijemu biljaka, a takve biljke na proljeće u fazi vegetacije obično imaju bolji start, jači porast – objašnjava profesor Magazin.

Ima i mana, kaže on, ako sadnicu posadimo u jesen jer je ona preko cijele zime izložena nepovoljnim vremenskim usovima, divljači, a na žalost i krađi te je potrebno naći neki balans.

U profesionalnim zasadima se uglavnom sadnja pomjerila za proljeće, s time što je na tim zasadima obavezno navodnjavanje.

Pročitajte: Kako poboljšati kvalitet zemljišta u voćnjaku?

Na jesen se uglavnom sade sve koštičave, jabučaste voćne vrste. Trebalo bi voditi računa da se zasadi ograde, da se urade sve mjere zaštite protiv divljači. Jesenja sadnja traje sve do prvih mrazeva.

Zemljište prije jesenje sadnje trebalo bi da je dobro pripremljeno, a to podrazumijeva primjenu agrotehničkih (agrohemijske analize zemljišta) i mehaničkih mjera i imati dobru pretkulturu.

Važan je i kvalitetan sadni materijal koji je poželjno kupiti u rasadniku zajedno sa deklaracijom.

 

IzvorRTV
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

verben fungicid corteva

VERBEN – Novi fungicd za zaštitu žitarica od bolesti

U našoj zemlji žita su po svom ekonomskom značaju osnov poljoprivredne porizvodnje. Poslednjih godina žita su izložena sve jačem napadu različitih parazita. Paraziti žita su...