Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako da lakše ogulite kuvana jaja?

Kako da lakše ogulite kuvana jaja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jaja su omiljena hrana mnogima, a konzumirana u pravoj količini dobra su za naš organizam. Pržena na oko, kao kajgana, poširana jaja, kuvana – toliko je načina da se pojedu.

Naravno, jedan od najbržih i najlakših načina pripreme jaja, a takođe i način na koji se njihova trajnost povećava, je kuvanje jaja. Sa kuvanim jajima pripremamo razne specijalitete od jaja i štedimo vrijeme i novac.

Mnogi od nas sa nepovjerenjem gledaju na ovakvu pripremu zdrave hrane, jer ih ljuštenje jaja nervira i teško im je, a ponekad ih potpuno odvikava od potrošnje kuvanih jaja.

Ne bojte se, postoje jednostavni načini da se jaja ogulite brzo i lako.

Vjerovatno prva stvar koju možemo da uradimo je da ih pripremimo za lako guljenje tokom samog kuvanja. Postoje različite opcije, ali najpopularnije od njih su stavljanje kašike sirćeta u vodu ili malo sode bikarbone.

Opcije

Jednom kada ste skuvali jaja, radi lakšeg ljuštenja poželjno je staviti ih u posudu sa hladnom vodom ili da ih prelijete hladnom vodom, tako ćete prekinuti postupak kuvanja i bjelance se neće zalijepiti na ljusku.

Nakon što se jaja ohlade, možete nastaviti sa samim guljenjem, za šta takođe postoje trikovi. Jaje možete kotrljati na drvenoj dasci, ali pažljivo, bez prejakog pritiskanja kako ga ne biste smrvili.

Druga opcija je da lupnete jaje nožem ili kašikom da biste ga slomili i formirali veće pukotine u ljusci, nakon čega ćete ga lakše oguliti.

Treća opcija je da pronađete šuplju stranu jaja, da izbušite malu rupu i snažno duvate da biste odvojili belance od ljuske, ali ovo nije preporučljiva opcija ako ćete služiti drugima kuvana jaja.

Poznata je i metoda sa vodom u tegli – sipajte malo vode u teglu, stavite jaje unutra, zatvorite poklopcem i snažno promućkajte dok ljuska sama ne otpadne.

Postoje različiti načini uz koje možete lako oljuštiti kuvana jaja ali imajte na umu – najbolje je da ne kuvate sasvim svježa jaja.

Izvor: bonapeti.rs

PROČITAJTE:

Trik za KUVANJE JAJA: “Ovo je genijalno, potpuno menja SVE”

Kada nestane jaja ova namirnica je najbolja zamjena za njih!

Povećajte nosivost jaja kod vaših koka – Hranite ih bijelim lukom!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI