Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako da jaja ne pucaju tokom kuvanja - Trikovi koji će vam...

Kako da jaja ne pucaju tokom kuvanja – Trikovi koji će vam biti od velike pomoći

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U nastavku teksta saznajte kako da vam jaja ne pucaju tokom kuvanja.

Uskrs je praznik kome se posebno raduju djeca, a sve zbog tradicije farbanja i kucanja sa jajima. Prije svega jaja treba pripremiti za farbanje. Da bi se jajima moglo kucati, da farba ne bi prodrla unutra i da bi bila uspješno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.

Postoji nekoliko savjeta koje treba pratiti, a uspjeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik izneti cijela, lijepo obojena jaja.

Pročitajte: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja?

1. Kako da kuvate jaja

Jaja ne smijete da stavljate direktno iz frižidera na šporet. Velika je vjerovatnoća da će ljuska popucati. Zato ih izvadite nekoliko sati ranije da odstoje na sobnoj temperaturi. I još nešto, jaja prvo stavite u vodu sobne temperature pa tek onda na šporet da se kuvaju.

Ne stavljate mnogo jaja u šerpu, dovoljno je da ona prekriju dno. Šerpa treba da je puna vode tokom cijelog kuvanja. Kuvajte na umjerenoj temperaturi, tik pred ključanje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomjerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Tako ćete spriječiti moguće pucanje ljuske. Kuvajte ih 10 do 12 minuta, piše DDL.rs.

2. Jaja treba da su svježa

Ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili svježa, možete to lako da provjerite. Stavite jaja u činiju punu vode. Ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su svježa. Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuvanje, jer ih je poslije najlakše oljuštiti. A kako to možete da znate? Ili vjerujte prodavcu na pijaci na riječ ili provjerite datum na ambalaži ukoliko jaja kupujete u prodavnici.

Pročitajte: S ovim trikom guljenje kuvanih jaja vam više neće biti problem

3. Zašto je važna so

I naše bake solile su vodu u kojoj su kuvale jaja, a mjera je pola kašike soli na litar vode. A zašto se to radi? Ako neko jaje pukne, bjelance neće iscuriti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak da ukrasite. Neke domaćice uz so dodaju i pola kašičice sirćeta, da još više smanje šanse za pucanje jaja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI