Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da biljku SVEKRVIN JEZIK NATJERATE DA PROCVJETA - Miris ove biljke...

Kako da biljku SVEKRVIN JEZIK NATJERATE DA PROCVJETA – Miris ove biljke će vas oduševiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kad sablja ili svekrvin jezik procvjeta u vašem domu, ne treba vam osvježivač vazduha.

Sanseverija, biljka poznatija kao svekrvin jezik ili sablja, postala je glavna biljka za zatvorene prostore.

Privlačan naziv je dobila jer podsjeća na sablju ili na oštri svekrvin jezik. Dio šarma ove biljke je što uspijeva bukvalno kod svih ljudi. Ne zahtijeva specijalne uslove, a daje toliko mnogo, s obzirom da čisti vazduh.

Jedinstvenost ove biljke je njen cvijet. Da, dobro ste čuli: svekrvin jezik je biljka koja cvjeta!

Taj događaj je toliko rijedak da većina vlasnika skoro nikad ne vide cvijet ove biljke, ali oni koji su doživili da im sanseverija procvjeta – znaju kako ovaj cvijet divno miriše!

Pročitajte: Savjet uz koji će vam božuri ove godine biti nikad raskošniji

Kako da “natjerate” svekrvin jezik da procvjeta?

Ova biljka nije zahtjevna, ali ako joj omogućite mnogo svjetlosti (ne baš direktnog sunca, nego samo obilje svjetlosti) biće vam izuzetno zahvalna. Stavite je pored prozora, ali je zavjesom zaštitite od jakog sunca.

Potrebno joj je malo vode da bi preživila. Previše vode dovešće do truljenja korijena. Najbolje je da zalijete ovu biljku kada vidite da je tlo suvo na dodir. Zalivanje možete sprovesti samo dva puta mjesečno. Tokom zime i rjeđe.

Pročitajte: Ranunkula – Kako se gaji mješanac ruže i božura

Da bi svekrvin jezik procvjetao predlažemo:

Jednom godišnje promijenite zemlju ovom cvijeću i presadite ga u jednu veću saksiju.

Kada ga zalivate, odnesite ga u kadu ili tuš kabinu pa ga sa mlazom mlake vode zalijte imitirajući kišu u prašumi. Sačekajte da se dobro ocijedi pa ga prenesite na uobičajno mjesto.

Temperatura u prostoriji u kojoj boravi treba da bude od 16 do 25 stepeni, ovo cvijeće promaju ne voli.

Imajte na umu da ovo cvijeće ima jaku aromu i proizvodi gust, ljepljiv nektar. Ovaj nektar ima tendenciju da privuče štetočine i može izazvati popriličan nered, zbog čega vlasnici redovno odsijecaju cvjetove i bacaju ih. Osim toga, ovi rijetki cvjetovi su veoma jedinstveni i samim tim atraktivni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI