Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKada sijati kukuruz šećerac?

Kada sijati kukuruz šećerac?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukuruz šećerac možemo sijati od druge polovine aprila sve do sredine jula. Berba je kontinuirana, od sredine jula, do sredine, ili kraja, oktobra.

Priprema zemljišta za kukuruz šećerac ista je kao i za kukuruz za zrno. Duboka jesenje-zimska obrada, osigurava dobru strukturu i zalihu vlage za proljećnu sjetvu. Kasniji usjevi mogu se sijati i poslije ozimih i ranih proljećnih kultura. U tom slučaju, zadovoljava pliće oranje (do 20 cm), uz dobru pripremu sjetvenog sloja, navodi savjetodavac Dušan Despotović.

Kada sijati kukuruz šećerac?

U kontinetnalnom području, sjetva se može početi u drugoj polovini aprila, kad je temperatura zemljišta na 5 cm dubine, viša od 10 ºC. Pošto je dužina vegatacije, do tehnološke zrelosti, kraća, može se sijati i kasnije, sve do sredine jula. Tako je moguća kontinuirana berba, od sredine jula, do sredine, ili kraja, oktobra.

Sije se na 3-5 cm dubine, u zavisnosti od teksture zemljišta, uz razmak redova od 60 do 90 cm i razmak u redu 20 do 30 cm. U zavisnosti od razmaka sjetve, krupnoći i klijavosti sjemena, potrebno je 10 do 20 kg sjemena po hektaru.

Pročitajte: Kukuruz šećerac – Gajenje po organskim principima

Mjere njege usjeva

Za kukuruz šećerac se koriste isti herbicidi kao i kod proizvodnje kukuruza za zrno. Mada je bolje ne koristiti hemiju, savjetuje Despotović. Uz međurednu obradu, prema potrebi, koriguje se razmak biljaka u redu, dok su biljke niže od 20 cm.

Za dobar vegetativni rast, a posebno u vrijeme metličenja i razvoja klipa, naročito je važna ravnomjerna snabdijevenost vodom. U zavisnosti od zemljišnih i klimatskih uslova, za dobar prinos kukuruza šećerca, potrebno je 3.000 d0 6.000 m³ vode po hektaru. Kod nedovoljne snabdijevenosti vodom, lišće se uvija. Ako se to događa samo u podnevnim satima, to još nije kritično, ali ako tako ostane cijeli dan, svakako je potrebno navodnjavanje.

Despotović naglašava da se mjere zaštite od bolesti i štetočina prvenstveno odnose na upotrebu nezaraženog sjemena, a protiv kukuruznog moljca, prednost imaju agrotehničke i biološke metode.

Pročitajte: Kako se proizvodi kukuruz šećerac

Berba i prinosi

Tehnološka zrelost kukuruza šećerca nastupa oko 20 dana poslije oplodnje. Zrna su potpuno formirana, a među redovima nema nikakvog međuprostora. Ljuštika čvrsto priliježe uz klip, svila sasvim posmeđi i gotovo se sasuši, a u ruci klip djeluje čvrsto. Na pritisak, među prstima, iz zrna izlazi mliječni sok. U optimalnom tehnološkom zrenju, zrno ima 70-73% vode, odnosno 27-30% suve materije.

Klipovi kukuruza šećerca za tržište, obično se beru ručno zajedno s ljuštikom, ili se, istovremeno, čiste od ljuštike i svile i otkidaju na bazi klipa. Da se postigne što veći prinos, bere se 2 do 3 puta. Kukuruz šećerac najbolje je brati ujutru, dok je još niža temperatura, i odmah ga otpremiti u zaklon. Iz mog iskustva, ističe savjetodavac PSSS Despotović, najlakše se čuva u ljusci za prodaju na pijaci.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI