Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKukuruz šećerac - Gajenje po organskim principima

Kukuruz šećerac – Gajenje po organskim principima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko se bavite organskom proizvodnjom i želite da na svoju parcelu uvrstite kukuruz šećerac treba da znate da njegov pravilan rast i razvoj, kao i zaštićenost od bolesti i štetočina zavise od ispunjavanja optimalnih agroekoloških uslova. Stoga vas u nastavku očekuju adekvatni uslovi za uzgoj kukuruza šećerca u pogledu zahtjeva prema zemljištu, količini vode, klimatskim uslovima ali i plodoredu i suzbijanju korova.

Zemljište za organski uzgoj kukuruza šećerca

Za kukuruz šećerac izaberite tlo koje je vodopropusno, dobro aerisano sa pH vrednošću od 5,5 do 7. Najbolji izbor su svakako černozem, ritska crnica, aluvijalna – deluvijalna zemljišta. Ukoliko je zemljište previše glinovito to uzrokuje problem sa stvaranjem pokorice i lošu drenažu, ali i aeraciju. Kada je u pitanju đubrenje biljaka potrebno je naravno obezbijediti kompost, zelenišno đubrenje, stajnjak ili prirodno – biološka đubriva. Kada je kalijum u pitanju najveću potrebu za ovim elementom ima u fazi razvoja klipa.

Pročitajte: Kako se proizvodi kukuruz šećerac

Kada je riječ o azotu, snažno se preporučuje uzgoj višegodišnjih krmnih leguminoza prije sjetve kukuruza šećerca kao što je na primjer crvena djetelina. Dobro je poznata njihova moć azotofiksacije koja rezultira ostavljanjem azota u zemljištu u formi dostupnoj biljkama, pospiješuju se karakteristike tla, ali i pokrivaju zemljište konstantno čime se spriječava rast korova ali i onemogućavaju bolesti i štetočine kukuruza šećerca. Na isto mjesto kukuruz šećerac dolazi posle 2 do 3 godine.

Prije same sjetve potrebno je izvršiti nekoliko obrada zemljišta kako bi se podstaklo nicanje korova. Pored toga važno je istaći značaj međurednog kultiviranja koje se vrši dva do tri puta.

Klimatski uslovi koje zahtjeva kukuruz šećerac

U pitanju je biljka koja je toploljubiva i voli svjetlost, te je važno spriječiti zasjenjivanje kukuruza šećerca. Sjeme neće klijati ako se postavi u zemljšte koje na dubini od 5 centimetara ima temperaturu nižu od 10 stepeni. Takođe sjeme propada ako je zemljište prevlažno. Idealne temperature na nicanje sjemena kreću se u rasponu od 21 do 27 stepeni.

Pročitajte: Kukuruzna svila: Ljekoviti čaj i upotreba u liječenju

Potrebe za vodom kukuruza šećerca

Osnov za uzgoj kukuruza šećerca jeste njegovo konstatno obezbijeđivanje vodom, a naročito pred svilanje, odnosno prilikon nalivanja zrna. Donja granica padavina tokom ljetnih mjeseci koja se može tolerisati je 200 mm.

Sjetva kukuruza šećerca

Sjeme se sije na dubini od 3 do 5 centimetara na lakšim zemljištima, odnosno na dubinu od 2 do 2,5 centimetra na onim težim. Međuredni razmak iznosi od 60 do 90 centimetara, a razmak u redu 20 do 30 centimetara. Sije se na razmaku od 80 do 100 centimetara od običnog kukuruza. Naravno potrebno je izvršiti osnovnu obradu zemljišta i to na dubini od 30 centimetara.

Izvor: agromedia.rs

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI