Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoristi li se zemlja za saksije ponovo i KAKO je iskoristiti?

Koristi li se zemlja za saksije ponovo i KAKO je iskoristiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bez obzira da li uređujete terasu i sijete svoje proliećno cvijeće, zemlja za saksije je neophodna da biste obezbijedili to da vaše biljke dobiju hranljive materije koje su im potrebne za napredovanje. Zemlja za saksije sadrži samim tim prljavštinu, baš kakvu biste našli i u svom dvorištu. Ima mineralne elemente, uključujući pijesak, glinu i ilovaču, ali je često obogaćena organskim proizvodima kako bi se povećala njena hranljiva vrijednost.

Zemlja za saksije se obično koristi za sađenje biljaka u zemlji, što vas može dovesti u iskušenje da je ponovo koristite iz godine u godinu, ali morate dobro znati kako.

Dodati hranljivi sastojci su od ključne važnosti da biste bili sigurni da ćete izvući maksimum iz svog zemljišta za saksiju, a ti hranljivi sastojci će se iscrpljivati kako vrijeme odmiče.

Svake sezone MOŽETE ponovo koristiti zemlju za saksije, što vam može uštedeti novac i vrijeme potrebno za odlazak u kupovinu baštenski centar. Ali postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kada ponovo koristite zemlju za saksije.

Zemlja za saksije – kako je koristiti ponovo?

Većina zemlje za saksije je najbolja tokom prve dvije godine, pa je preporuka da vodite računa o tome koliko je vremena prošlo od kada ste je kupili. Nije sve izgubljeno ni ako ste zasejali cvijeće u stariju zemlju. Ako je vaša zemlja za saksije prešla dvogodišnju granicu, još uvek možete da je iskoristite tako što ćete je izmijeniti ili dodati u uzdignute gredice za podršku ili posipati po cvijetnim gredicama.

Kako ponovo da maksimalno iskoristite zemlju za saksije?

Pošto zemlja za saksije gubi hranljive materije dok se koristi, preporučuje se mešanje starog zemljišta sa novim kako bi ga osvježila pre ponovne upotrebe.

Jedan od najlakših načina za ponovnu upotrebu zemlje za saksije je dodavanje iste u postojeće cvijetne gredice i kante za kompost. Miješanje sa novom, spoljašnjom zemljom pomoći će da se osvježi.

Međutim, treba biti oprezan i primijetiti ako se zemlja za saksije osušila između upotreba. Ako planirate da koristite zemlju od jednog ljeta do sljedećeg proljeća, ostavite zemlju za saksiju napolju – nemojte je stavljati u vreću i unositi u šupu ili garažu.

Kada nije zasađeno u njoj nešto, držite zemlju u saksiji vlažnom. Ostavljajte zemlju u saksiji napolju preko zime kako bi mogla da padne kiša i snijeg na nju da bi se osvježila.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI