Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKada možemo da očekujemo ozbiljnije alergijske reakcije

Kada možemo da očekujemo ozbiljnije alergijske reakcije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljeće će, po svemu sudeći, ove godine stići ranije, pa se tako već u martu očekuju i prvi problemi građana koji imaju alergijske reakcije.

Stručnjaci poručuju da je najbolje da se građani jave ljekaru najmanje nedelju dana pre nego što nastupi sezona cvjetanja, kako bi na vrijeme uzeli terapiju.

Načelnica opšte službe Doma zdravlja „Stari grad“ Branka Lazić kaže da 10 odsto stanovništva pati od neke vrste alergije i da je najbolje rješenje da se prate uputstva ljekara.

– Kod novootkrivenih pacijenata terapija se svodi najčešće na tablete, ako pacijent nije ugrožen, dajemo antihistaminike i uvjek se trudimo da pacijente održavamo u dobrom stanju – rekla je Lazićeva za Tanjug.

Kako ističe, simptomi najčešće počinju s jakom sekrecijom iz nosa, crvenilom očnih sluznica, elementima alergijske astme i simptomi se ne smiruju dok se ne primjeni određena terapija.

– Prije nego što nastupi sezona cvjetanja za utvrđeni alergen, najmanje nedelju dana ranije je potrebno početi s primenom terapije i čim se izađe iz sezone alergija, pravi se ispitivanje i održava se kontrola – rekla je Lazićeva.

Prema njenim rečima, statistika pokazuje da nisu retke situacije da pacijenti koji imaju alergiju na jedan alergen, dobiju reakciju i na neki drugi.

– Kod svih sumnjivih pacijenata, u takvim situacijama produžava se terapija do kraja septembra, kada se i završava sezona ambrozije – dodala je Lazićeva.

Narednih 20 dana biće promenljivo vrijeme, uz smjenu toplijih i hladnijih dana, poručuju iz RHZS-a.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI