Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJunice iz Srbije izvozili u Tursku kao bh. meso

Junice iz Srbije izvozili u Tursku kao bh. meso

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nekoliko kompanija iz BiH uvozilo je junice iz Srbije, a to meso prodavale kao bh. proizvod, između ostalog i u Tursku, kazao je to ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na pitanje jesu li određene kompanije iz FBiH uvozile stoku iz Srbije i prodavale je kao bh. proizvod, Košarac je kazao da postoje takve indicije te da je to definitivno i konstatovano u nalazima Kancelarije za veterinarstvo BiH.

U narednom periodu biće pojačane kontrole kako iz BiH tako i iz Turske. Svi oni koji budu kršili ugovorene prakse ispadaće iz ovog posla.

Kategoričan je Košarac.

Dodao je da jе Kancelarija za veterinarstvo BiH, radeći svoj posao, uočila određenu vrstu nedostataka u definisanom načinu izvoza mesa iz BiH u Tursku.

Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, nego je privremeno obustavljen dok se ne otklone nedostaci. Mi smo naslijedili model kako se meso izvozi u Tursku, koji je za mene neprihvatljiv jer trenutno klanje radi samo jedna klaonica u BiH, a ima ih više sertifikovanih za taj posao. Sve klaonice koje ispunjavaju uslove trebaju na jednak način da se bave ovim poslom, a ne da postoje privilegovane.

Pojasnio je Košarac.

Po njegovim riječima, posao izvoza mesa u Tursku zaključuje kompanija “Tareks”, koja je osnovana za tu svrhu.

To je monopolistički pristup. Razgovarao sam s predstavnicima te kompanije i oni su spremni da se u ovaj posao uključi veći broj klaonica. O tome sam informisao entitetske resorne ministre i oni su dali saglasnost da se broj kompanija poveća. Kada dobijemo konačni spisak klaonica koje taj posao žele da rade i koje su sertifikovane, zakazaćemo novi sastanak i dogovoriti da se osigura otkup isključivo domaće stoke. Ovogodišnji planirani izvoz je 8.000 tona mesa, a za sada odobreno nam je 3.000. Očekujem da ćemo finalnu verziju spiska kompanija koje će u budućnosti raditi ovaj posao imati u narednih deset dana.

Istakao je Košarac.

Izvor: agroportal.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI